Dvojici osumnjičenih za silovanje u Zagrebu određen pritvor

Sudac istrage odredio je istražni zatvor 22-godišnjaku i jednoj maloljetnoj osobi zbog sumnje da su prošli petak, 12 kolovoza, u Zagrebu počinili kazneno djelo silovanja maloljetne djevojke, doznaje se u utorak iz Policijske uprave zagrebačke.

Policija je, osim 22-godišnjaka i maloljetne muške osobe koji se terete za kazneno djelo silovanja, uhitila još dvojicu muškaraca, 31-godišnjaka i 30-godišnjaka zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela bludne radnje na štetu žrtve.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, posebno izvješće dostavljeno je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu, kao i Županijskom državnom odvjetništvu za mladež, dodali su iz zagrebačke policije.

U prvih sedam mjeseci ove godine, na području Policijske uprave zagrebačke, prijavljena se 33 kaznena djela silovanja, od strane 16 počinitelja na štetu 33 žrtve, od kojih je njih pet mlađe od 18 godina.

Teška kaznena djela poput silovanje ostavljaju tragove na razvoj maloljetnih osoba, rekla je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Vanja Slijepčević Saftić u razgovoru za Dnevnik Nove TV

Ravnateljica smatra kako je potrebno raditi na senzibiliziranju javnosti kada su ovakvi slučajevi u pitanju. ”Treba poslati jasnu poruku da silovanje ne ovisi o tome kako se žrtva ponaša ili kako je odjevena”, poručila je.

“Prema kaznenim djelima silovanja policija se odnosi krajnje obazrivo, pri čemu se primarno vodi briga o zaštiti identiteta osoba, a pogotovo žrtava takvih kaznenih djela, s ciljem da se ne povrijede njihova prava i da ih se ne izloži dodatnoj viktimizaciji. Prilikom takvog izvješćivanja ne objavljuju se podaci koji bi mogli dovesti do identiteta žrtve, svjedoka ili počinitelja kao niti detalji samog događaja””, poručili su iz policije.