Dvoje hrvatskih liječnika dobitnici Medicinskog Oscara za 2021.

Pulmologinja Gordana Drpa iz KBC-a Zagreb i pedijatar Matej Šapina iz KBC-a Osijek dobitnici su ovogodišnjeg Medicinskog Oscara, koji su osvojili na međunarodnom natječaju za najbolja istraživačka postignuća u medicini i farmaciji International Medis Awards 2021.

International Medis Awards for Medical Research nagrađuje vrhunske istraživače iz devet država srednje i jugoistočne Europe na devet medicinskih područja, a pobjednici ovogodišnjeg natječaja proglašeni su u četvrtak u dokumentarnoj emisiji Snaga povjerenja u Ljubljani.

Pulmologinja Gordana Drpa iz Zagreba i pedijatar Matej Šapina iz Osijeka nagrađeni su među 230 istraživača koji su se ove godine prijavili na natječaj iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Gordana Drpa (KBC Zagreb, Zavod za tumore pluća i sredoprsja) pobijedila je na području pulmologija i alergologija. Prva je autorica originalnoga znanstvenog članka o tome kako omjer neutrofila i limfocita može predvidjeti ishod u ekstenzivnom stadiju raka pluća malih stanica. Članak je objavljen u znanstvenom časopisu Radiology and Oncology.

Matej Šapina iz KBC-a Osijek pobijedio je na području pedijatrije. Prvi je autor originalnoga znanstvenog članka na području istraživanja geoprostornog grupiranja dječjeg IgA-vaskulitisa i nefritisa. Članak je objavljen u znanstvenom časopisu Annals of the rheumatic diseases.

Osim hrvatskih liječnika, nagrađeni su ove godine Marin Jukić iz Srbije (farmacija), Christoph Grander iz Austrije (gastroenterologija), Luka Roškar iz Slovenije (ginekologija), Marija Vukoja iz Srbije (intenzivna medicina i anesteziologija), Aleksandra Tomić Pešić iz Srbije (neurologija), Fanka Gilevska iz Sjeverne Makedonije (oftalmologija) i Gorica Ristić iz Srbije (reumatologija).

Za nagrade International Medis Awards for Medical Research 2021 mogli su se prijaviti liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u uglednim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500. Međunarodni stručni žiri odabrao je 19 finalista, a među njima je devet pobjednika.

Pobjednici dobivaju unikatni kip Budućnost (The Future), umjetnički rad slovenskog kipara Jakova Brdara. Finalisti i pobjednici dobivaju i novčanu nagradu.

Natječaj je 2014. godine osnovalo slovensko farmaceutsko poduzeće Medis, glavni pokrovitelj natječaja.