Dvije tisuće prosvjednika u Banjoj Luci prkosilo policijskoj zabrani okupljanja

Foto: Avaz

Najmanje dvije tisuće osoba sudjelovalo je u srijedu navečer u prosvjedima u Banjoj Luci koje je unatoč policijskoj zabrani organizirala skupina “Pravda za Davida” a ovo je okupljanje bilo znatno masovnije od onoga u utorak kada je policija intervenirala te rastjerala prosvjednike i uklonila improvizirano spomen-obilježje Davidu Dragičeviću koji je smrtno stradao u ožujku.

Iako je policija zapriječila prilaz Trgu Krajine gdje je prosvjed zakazan sudionici su najprije zajedničkom šetnjom kroz središte grada iskazali svoje nezadovoljstvo ponašanjem vlasti uzvikujući “Ubojice, ubojice” a potom su u igri mačke i miša s policijom ponovo krenutli ka trgu uz povike “Pravda za Davida”.

Kolonu prosvjednika predvodio je Davor Dragičević, otac mladića Davida koji traži istinu o njegovoj smrti koja još nije utvrđena iako istraga traje već devet mjeseci.

Dragičević je nakon odlaska do ušća rječice Crkvene u Vrbas gdje je pronađeno tijelo njegova sina i gdje je on podsjetio na detalje te tragedije pozvao sudionike ovog pohoda za okončaju okupljanje i nastave ga sutra no oni ga nisu poslušali.

Potom su se svi zajedno pokušali vratiti na središnji banjolučki trg pri čemu su im se na putu ponovo isprječili pripadnici interventne policije. Prosvjednici su nakon toga otišli na trg ispred sjedišta gradske uprave i pravoslavne saborne crkve gdje su uz Davidove fotofrafije i zastave s njegovim likom nastavili izvikivati poruke slične onima tijekom šetnje gradskim ulicama.

Među prosvjednicima su ponovo bili i čelnici oporbe Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa (PDP) i Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke (SDS) koji su ustvrdili kako tamo nisu došli kao političari nego kao roditelji koji daju potporu nastojanima da se pronađu i kazne ubojice Davida Dragičevića u slučaju koji je već odavno poprimio političku dimenziju borbe protiv vlasti Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih demokrata.

“Idemo do kraja” i “Pravda” odjekivalo je u večernjim satima središtem Banje Luke sve do nakon 19 sati kada su se prosvjednici uglavnom razišli.

U večernjim satima skup potpore Davoru Dragičeviću i prosvjedima u Banjoj Luci održan je ponovo i u Sarajevu. Sudionici su i tamo nosili transparente s porukama “Pravda za Davida” i “Pravda za Dženana” što je podsjećanje na smrt mladića Dženana Memića koji se slično kao i David pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao 2016.

(Hina)