Dvije Koreje i UNC održali prve pregovore o demilitarizaciji granice

EPA

Sjeverna Koreja, Južna Koreja i Zapovjedništvo snaga UN-a (UNC) održali su u utorak svoje prve trostrane pregovore o demilitarizaciji granice dok dvije Koreje nastoje ostvariti mir, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Dvije Koreje složile su se za vrijeme prošlomjesečnog summita u Pjongjangu da formiraju tripartitne konzultacije s UNC-om, koji se preklapa s američkim snagama u Južnoj Koreji i nadgleda događaje u demilitariziranoj zoni (DMZ) kako bi se omogućio njihov plan o razoružanju jedne od najutvrđenijih granica na svijetu.

Dogovor uključuje zaustavljanje vojnih vježbi, zabranu letenja pored granice i postupno uklanjanje mina i stražarskih mjesta u demilitariziranoj zoni.

Sastanak iza zatvorenih vrata održava se u selu Panmunjomu a vode ga visoki vojni dužnosnici sa svake strane, navodi ministarstvo u izjavi.

Kao početni korak, dvije Koreje trebale bi povući 11 stražarskih postaja unutar zone od jednog kilometra od vojne demarkacijske linije do kraja ove godine.

Počet će razminiravanje u nekoliko malih područja te izgradnja ceste kako bi se olakšao pilot projekt predviđen za travanj, da se iskopaju ostaci tijela vojnika nestalih u Korejskome ratu 1950-53.

Obje će strane također povući svo teško naoružanje iz područja zajedničke sigurnosti (JSA) u Panmunjomu, smanjiti osoblje ondje smješteno na 35 sa svake strane u skladu s vojnim sporazumom te izmijeniti informacije o svojoj opremi za nadgledanje.

Domaćim i stranim turistima bit će dopušteno da slobodno dođu i idu unutar JSA.

Te mjere, koje bi se realizirale tijekom razdoblja od mjesec dana, pretvorit će granicu u ‘mjesto mira i pomirenja’, reklo je ministarstvo. (H)