Dva Palestinca ubijena u napadu izraelske vojske

EPA, Palestina, Izrael
EPA/MOHAMMED SABER

Dva Palestinca ubijena su u nedjelju u napadu izraelske vojske tenkovskom vatrom na promatračnicu radikalne skupine Islamski džihad na jugu Pojasa Gaze, objavilo je ministarstvo zdravstva te enklave.

Dvojica muškaraca ubijena su pucnjavom iz tenka, istočno od Rafaha, grada na jugu palestinske enklave, objavilo je ministarstvo.

Izraelska vojska potvrdila je u priopćenju da je tenk pucao u pravcu položaja Džihada ubrzo pošto su vojnici aktivirali napravu postavljenu blizu pregrade koja odvaja Izrael od Pojasa Gaze.

U drugom incidentu, izraelsko zrakoplovstvo napalo je noću na nedjelju dva položaja palestinskog pokreta Hamas koji upravlja Pojasom Gaze.

Kako je priopćila izraelska vojska operacija je pokrenuta kao odmazda za kratki upad Palestinaca na izraelski teritorij, no oni su se ubrzo vratili istim putem.

Također je izraelska akcija odmazda za višestruke pokušaje Palestinaca da unište ogradu koja dijeli gazu i Izrael, a koju su u kampanji “Hod za povratak” pokušali oštetiti Palestinci tražeći pravo povratka na zemlju s koje su prognani ili su pobjegli nakon uspostave Izraela 1948. godine.

Izraelski vojnici ubili su najmanje 118 Palestinaca od početka te kampanje 30. ožujka, a najsmrtonosniji dan s više od 60 žrtava bio je 14. svibnja kada su Sjedinjene Države svečano preselile svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, koji Palestinci smatraju prijestolnicom svoje buduće države.

Vijeće UN-a za ljudska prava prošli je tjedna izglasalo rezoluciju o slanju neovisnog povjerenstva u Gazu koje treba istražiti kršenja ljudskih prava za vrijeme masovnih palestinskih prosvjeda u pojasu Gaze. (H)