Dušan Bajević zamijenio Prosinečkog na mjestu izbornika nogometne reprezentacije BiH

Sigurno ste zaboravili na ovog čovijeka. Dušan Bajević poznat kao “Princ s Neretve”, sedam godina nije bio u javnosti a sada je novi reprezentacije Bosne i Hercegeovine .

Novi izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegeovine bit će Dušan Bajević, odlučili su u subotu članovi Izvršnog odbora Nogometno saveza BiH.

Bajević (71) je nekadašnji igrač mostarskog “Veleža koji je u proteklim godinama ostvario vrlo uspješnu trenersku karijeru u Grčkoj a najbolje bosanskohercegovačke nogometaše trebao bi voditi do okončanja kvalifikacija za EURO 2020. godine.

Reprezntacija BiH, dok ju je vodio Robert Prosinečki, nije se uspjela izravno kvalificirati za to natjecanje pa sada čeka priliku kroz utakmice doigravanja.

“Bajević je dobio jednoglasnu potporu ovog tijela te predstavlja najbolje rješenje za ciklus baraža koji je pred nama”, stoji u priopćenju Izvršnog odbora NS BiH.

Da podsjetimo:

Dušan Bajević je rođen 10. decembra 1948. godine u Mostaru.

Igračku karijeru je započeo u mostarskom Veležu, za koji je odigrao 322 prvenstvene utakmice i postigao 169 golova. U prvom timu Veleža je igrao od 1966. do 1975. godine, a onda odlazi u grčki AEK, sa kojim je osvojio dvije titule šampiona Grčke. U Velež se vratio 1981. godine i u ovom klubu je igrao do kraja karijere, 1983. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 37 utakmica i postigao 29 golova. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974. Rekorder je po broju postignutih golova u jednoj reprezentativnoj utakmici, u meču protiv Venecuele postigao je pet pogodaka ( 14. juni 1972. godine, Jugoslavija-Venecuela 10:0).

Sa 169 golova drugi je na listi najboljih strijelaca jugoslovenskog fudbalskog prvenstva svih vremena, a 1972. godine izabran je i za najboljeg fudbalera Jugoslavije.

Poznat je po nadimku „Princ sa Neretve“.

Neposredno po završetku igračke, počeo je karijeru fudbalskog trenera u Veležu, s kojim je 1986. godine osvojio Kup Jugoslavije, tadašnji Kup Maršala Tita. U AEK se, kao trener, vratio 1988. godine i iste sezone je sa ovim klubom osvojio titulu prvaka Grčke, prvu za AEK poslije 10 godina. AEK je pod Bajevićevim vođstvom prvak Grčke bio još tri puta, uzastopno (1992, 1993, 1994).

Bajević je 1997. postao trener Olimpijakosa, s kojim je iste sezone osvojio titulu prvaka Grčke, a 1999. „duplu krunu“, prvenstvo i Kup. Poslije Olimpijakosa kratko se zadržao u solunskom PAOK-u sa kojim je osvojio Kup Grčke 2001. godine.

Poslije je u još dva navrata trenirao AEK i jednom Olimpijakos. Bio je trener i beogradske Crvene Zvezde, solunskog Arisa, kiparske Omonije kao i atinskog Atromitosa.