Reformisti i Restart koalicija u VI. izbornoj jedinici zajedno: “Želimo uhvatiti zadnji vlak za opstanak”

Petrinja, 10.06.2020 - U povodu sklapanja sporazuma između SDP-a i Narodne stranke Reformisti o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima održana je konferencija za medije. Na konferenciji su govorili predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić i predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić te predsjednik sisačko-moslavačke županijske organizacije Reformista Darinko Dumbović. foto HINA/ ik

Na izbornoj listi koalicije Restart u 6. izbornoj jedinici bit će i petrinjski gradonačelnik i predsjednik Narodne stranke Reformista za Sisačko-moslavačku županiju Darinko Dumbović, a Davor Bernardić i Radimir Čačić u srijedu su najavili približavanje Restarta i Reformista.

To je ujedno i jedini sporazum dvije stranke o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, ali kako je rečeno na konferenciji za novinare u Korablji Tišinić u Taborištu nedaleko od Petrinje, i najava moguće daljnje suradnje.

Saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je 18. svibnja ove godine bio najavio da će predvoditi listu Reformista u 6. izbornoj jedinici na ovim parlamentarnim izborima.

Kako je danas rekao predsjednik SDP-a Davor Bernardić, Dumbović u petrinjskom kraju uživa veliko povjerenje, jer je pokrenuo brojne projekte i Petrinju pokušava pretvoriti u kraj u koji se vraća život.  A programom Restart koalicije, istaknuo je, predviđen je ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske.

“Ovdje je potreban novi razvojni zamah kroz naš program. Jednako pravo na pristup uspjehu moraju imati svi naši, dosad zapostavljeni dijelovi Hrvatske. I ovaj kraj je dosad bio zanemaren i naša je obveza da bude revitaliziran”, rekao je Bernardić.

Ujedno je predsjednika Reformista Radimira Čačića, predstavio kao kao bivšeg ministra koji je u dva mandata “trasirao” razvoj naše zemlje, pogotovo kada je u pitanju razvoj infrastrukture.

“Grad Petrinja i Sisačko-moslavačka županija  nemaju dovoljnu pomoć države, posebno kada su u pitanju europski projekti. To ne  čudi, jer je Hrvatska po iskorištenosti europskih projekata zadnja u EU. Iskoristili smo tek 30 posto sredstava, koja su bila na raspolaganju”, rekao je Bernardić.

Ustvrdio je da smo na začelju i po pravosuđu, korupciji, po konkurentnosti i po životnom standardu.

“Mi želimo biti korak ispred i zbog toga smo ostvarili ovu suradnju. Ni Sisačko-moslavačka županija nije zaslužila biti jedna od najnerazvijenih. Vlada je izdala radnike Rafinerije Sisak, radnike Petrokemije, hrvatske interese u INA-i, jer nafta iz ove županije odlazi u Mađarsku. Ovdje ljudi još žive bez vode i signala”, izjavio je Bernardić.

Petrinja, 10.06.2020 – U povodu sklapanja sporazuma između SDP-a i Narodne stranke Reformisti o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima održana je konferencija za medije. Na konferenciji su govorili predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić i predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić te predsjednik sisačko-moslavačke županijske organizacije Reformista Darinko Dumbović.

Darinko Dumbović je konstatirao kako Petrinja i Sisačko-moslavačka županija zaostaju u razvoju i da kroz Restart koaliciju vide svoju razvojnu šansu.

“Utjecaj države je vidljiv svuda, samo ne ovdje gdje se država stvarala. Ovdje je upitan i opstanak ljudi, a razvojne projekte već dugo čekamo. Bilo je mnogo obećanja, ali su najavljene projekte dobili drugi”, kazao je Dumbović.

“Sisačko-moslavačka županija trajno zaostaje u razvoju, a korz RESTART koaliciju ćemo dobiti šansu za ovaj prostor oko Kupe i Une koji je zaboravljen od Vlade. Država je prisutna svuda, ali je nema ovdje gdje se ta država stvarala. Kroz komunalnu, društvenu i drugu infrastrukturu želimo nakon izbora uz pomoć Vlade RESTART koalicije uhvatiti taj zadnji vlak za opstanak ovih krajeva” – rekao je Dumbović.

Činjenicu da nije priopćena procijenjena vrijednost Ine, Davor Bernardić je komentirao riječima “obećanje, ludom radovanje”.

“Niti je Vlada što radila niti su što napravili, osim što su podržali Istanbulsku konvenciju. A u četiri godine je bilo mnogo vremena da se dosta toga učini”, ocijenio je.

Čačić: Inu ipak treba kupit

Radimir Čačić je napomenuo kako Reformisti sa svojim listama izlaze u svim izbornim jedinicama, da s mnogima koaliraju, ali nigdje s HDZ-om. Kao zajedničke teme programa s Restart koalicijom, spomenuo je reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Zbog toga, kaže, imamo povjerenja u ovu koaliciju, jer će se otvoriti nove teme. Hrvatsko sudstvo je označio kao “elementarnu i tešku prevaru”.

“Ako zajedničkom listom izborimo mandat, mogu najaviti da ćemo u slučaju izbornog uspjega Restart koaliciji dati podršku. U protivnom ćemo djelovati samostalno u interesu hrvatskih građana”, rekao je Čačić.

Čačić je dodao kako je Račanova vlada prodala 25 posto vrijednosti Ine te ustvrdio da je “sve dalje bila teška korupcija, tako da od Ina više nema ništa”, ali ipak  misli da ju treba kupit.

“Mislim da Inu ipak treba kupiti, ali s partnerima, uz to da država ima kontrolni paket”, zaključio je.