Dumbović: “Vlada RH je napala Banovinu nuklearnim i radioaktivnim otpadom”

Nakon što je Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško objavio javni natječaj u iznosu od 19 milijuna i 260 tisuća kuna bez PDV-a, i to za aktivnosti ishođenja dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Čerkezovcu nedaleko Dvora, Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskom saboru, u gradskom parku je održao konferenciju za novinare na kojoj je još jednom javnosti obznanio što misli o ovoj problematici, prenosi Radio Banovina.

„Mislim da treba jasno dati do znanja da nije korektno da se to događa upravo u ovo vrijeme kada korona vlada. Nju, manje – više, svi pokušavaju spriječiti i struka to uspijeva. Međutim naš Fond, kojem je na čelu gospodin Hrvoje Prpić, njega ne može ništa zaustaviti. U ovo vrijeme kada se trebamo distancirati prije svega kao ljudi, moramo dati poruku da nas ne interesiraju investicije od 19 ili 20 milijuna kuna kako bi se ovdje napravio bazen radioaktivnog otpada i ostalog smeća“.

Podsjetio je na prosvjede koje su već do sad održali, izrazivši nezadovoljstvo što tako nešto nije moguće napraviti u trenutnoj situaciji poručivši da, ako građani nešto ne žele, oni imaju pravo na to.

„Država je danas nas napala, država je napala Banovinu, Vlada Republike Hrvatske je napala Banovinu nuklearnim otpadom, radioaktivnim otpadom i smećem preko Fonda koji ima stotine i stotine milijuna. Nisu nas napali s autocestom, nisu nas napali da bi prestali devastirati naše šume koje su prodali u bescjenje, nisu nas napali s niti jednim kapitalnim projektom. I gle čuda, Županija šuti, župan javno kaže da nema ništa protiv. Županija je rekla da je ona za to. Zar to nije sramota?“.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskom saboru

Župan javno kaže da nema ništa protiv. Županija je javno rekla da je ona za to. Pa zar to nije sramota? I još da bude veće čudo taj isti župan i dalje hoće biti župan a ništa nije napravio, osim što će dovesti radioaktivni i nuklearni otpad u županiju. Ništa nije napravio !!! Dosta je tog kurveraja u politici, na svim razinama, kazao je Dumbović.

  Branislav Joka, vijećnik u Općinskom vijeću Općine Dvor izvijestio je kako je iz Fonda zatraženo da se u povjerenstvo za javnu nabavu imenuje član Općine Dvor. Prozvao je općinskog načelnika i „većinu“ u vijeću za suradnju s Fondom, a na štetu građana Dvora i šire. Izrazio je zabrinutost što se sve događa upravo u vrijeme krize izazvane koronavirusom ustvrdivši kako je riječ o „dobro isplaniranoj i koordiniranoj akcija između Fonda i načelnika općine“.

Vlado Ribić, član Stožera za sprečavanje odlaganja nuklearnog otpada na području Općine Dvor zapitao se je li svrha Fonda da financira izlete školske djece i je li to zlouporaba djece za promociju aktivnosti Fonda? I on je prozvao općinskog načelnika.

„Načelnik je ponizan i poslušan, osoba koja sluša i uvažava Zagreb. Njega su izabrali građani Općine Dvoro i on treba biti ponizan i poslušan prema tim građanima, uvažavati njihovo mišljenje i stav te gledatinjihovu budućnost“.

Mladen Klasnić, koordinator za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom Grada Petrinje poručio je da javnost mora biti informirana i sudjelovati u čitavoj ovoj priči. Pritom je naglasio kako se to ne odnosi na jednog pojedinca u povjerenstvu za javnu nabavu, već čitavo stanovništvo, ne samo Dvora, nego i Sisačko – moslavačke županije.

Snježana Drvodelić iz Građanske inicijative Zelena Banovina, inače odvjetnica, najavila je kako će, sukladno zakonskim odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, potražiti odgovore na sva pitanja koja ih muče. Za Fond je ustvrdila da, što se tiče pravnih postupaka, „ide sa zadnje strane“. Najavila je da će o eventualnim odgovorima izvijestiti javnost te da će poduzeti i neke druge pravne korake poput borbe protiv šutnje administracije.

Pozvali su sve stanovnike da se ujedine i da im se pridruže je, kako su naglasili, radi se o budućnosti svih nas i budućih generacija. Poručili su da nikakav turizam niti ekološka proizvodnja neće biti moguća u području gdje se nalazi radioaktivni otpad.