Dumbović: “Vaše suze radosnice su mi najveća zahvala, i zbog toga ću se boriti za vas i sve moje stanovnike Petrinje”

Izvor: Nacionalno

Projekt edukacija gerontodomaćica u Petrinji

Edukacija je dio projekta „Zajedno u trećoj dobi“ udruge Naš život, za koji je Udruga dobila bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“

Cilj projekta je edukacija žena iz teže zapošljivih skupina sa završenom osnovnom ili srednjom školom, koje čine 47,27% nezaposlenih na području grada Petrinje, za poslove skrbi o starijim i nemoćnima.

Koristi projekta su višestruki: podizanje konkurentnosti na tržištu rada kroz stjecanje novih znanja i vještina za nezaposlene žene potrebnih za tržište rada te zapošljavanje 28 osoba koje će ostvariti određeni staž, imati kontinuitet dohotka te će se, kod nekih, smanjiti i osjećaj siromaštva.

Projekt će omogućiti uspostavu usluge „Pomoć u kući“ u sklopu projekta „Zajedno u trećoj dobi“ kojim će se ostvariti skrb za 100 starijih i nemoćnih osoba.

Edukaciju provode djelatnice Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, voditeljice Sonja Vrban i Hana Balić.

Edukaciji je nazočio i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

„Svaki novi posao donosi neke nove obveze, nove elemente, jednu novu komunikaciju sa ljudima i sigurno kad pogledam vas sve ovdje koje ste dugo čekale, da u jednom trenutku država, grad, udruge, Crveni križ i sve institucije koje se povezuju i daju pomak, ali i dobru politiku koja kroz gospodarski vid daje poruku: mi znamo da je Petrinja lijepo mjesto, ali najljepše je radno mjesto.

Radno mjesto je to koje dobre politike mogu osigurati i siguran sam da će te vi kroz nove mogućnosti i nova znanja koja će te artikulirati i prenijeti od danas pa u buduće na sve one korisnike, jer smatram da su korisnici tu grad Petrinja i da ovaj projekt od od 3,5 milijuna kuna trajati će 30 mjeseci.

Dao sam sve od sebe, i kao gradonačelnik i kao saborski zastupnik, jer sam u saborskom odboru za regionalni razvoj i europske fondove, odboru za graditeljstvo i prostorno planiranje i nastojim da te vrste planiranja idu u prostor u kojem trebaju završiti, a to je sigurnost za radna mjesta i za opstanak stanovništva na području kao što je Petrinja gdje se stvarala Domovina Hrvatska.

Vaše suze radosnice su mi najveća zahvala, i zbog toga ću se boriti za vas i sve moje stanovnike Petrinje. Zato sam i došao danas, da vam dam potporu i kažem hvala, da preuzmete odgovornost kao što ste preuzele odgovornost za sebe i za obitelji. Neka vam ovaj posao bude inspiracija za bolje sutra grada Petrinje.“

Doktorica se zahvalila pomoći grada, udruga i pojedincima u pružanju pomoći svima onima potrebitima, a to su stariji i nemoćni.

„Ono čime sam bila oduševljena našim prvim susretom je susret s ovim predivnim ljudima ispred mene koji su pokazali kolika je želja i potreba da pomognu svim bolesnim, starijim i nemoćnima, da pokažu sva svoja znanja.

Njihova želja za usvajanjem znanja dali su mi zadatak da se ja maksimalno potrudim i pokažem kako je to vrijedno svakog njihovog truda i vašoj želji i potrebi ovdje u Petrinji i šire da učinite ono najbolje – da emociju ljubavi širimo jedni među drugima i da pokažemo koliko su naše starije i nemoćne osobe sretne što nas imaju, a mi sretni što možemo njima pomoći” kazala je Hana Balić .

I druge udruge su aplicirale na fond.

Mi smo više od drugih povukli iz Europskih fondova, čime se možemo pohvaliti. Ja sam dao sve od sebe, i kao gradonačelnik i kao saborski zastupnik, jer sam u saborskom odboru za regionalni razvoj i europske fondove, odboru za graditeljstvo i prostorno planiranje i nastojim da te vrste planiranja idu u prostor u kojem trebaju završiti, a to je sigurnost za radna mjesta i za opstanak stanovništva na području kao što je Petrinja gdje se stvarala Domovina Hrvatska.

Žene ste koje su spremne preuzeti odgovornost, kao što su odgovornost preuzele za sebe i za obitelji. Neka vam ovaj posao bude inspiracija za bolje sutra grada Petrinje” kazao je gradonačelnik Dumbović.

Marko Banfić/DP