Dumbović: Uključimo se svi u završetak izgradnje kapelice Sv.Roka, to je naša obveza !

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović danas je s članovima Odbora za izgradnju preostalih sakralnih objekata župe sv. Lovre obišao radove na kapelici Svetoga Roka, srušene u Domovinskom ratu.

Vlč. Josip Samaržija, župnik crkve Svetoga Lovre tom je prigodom nazočne izvijestio o trenutačnim radovima:

„Sada smo napravili prvu fazu, slijedi druga faza i zatim uređenje okoliša te rušenje drveća u pozadini, dovođenje električne energije. Ovdje nikad nije bilo struje, sada samo sklopili ugovor s Elektrom te će se poslije godišnjih odmora ovdje dovesti struja zahvaljujući našem Gradu koji nam izdašno pomaže, gradonačelniku i njegovim suradnicima.Posao ide polako, ali sigurno.“

Gradonačelnik Dumbović kazao je kako je Sveti Rok najstarije groblje o kojem treba voditi brigu te dodao:

„Ovdje vidimo stara petrinjska prezimena, jako puno spomenika je devastirano. Znamo da je to godinama ostavljeno samo sebi i da je zapušteno pa je trebalo napraviti neke projekte koji su vezani za izgled kako je kapelica izgledala prije.

Neće biti baš tako jednostavno. Radi se o kapelici koja s tornjem ima blizu 19 metara. Moramo napraviti prilazne putove, ceste, dovesti struju i napraviti jedan kružni tok ulaza i izlaza. Za radove je predviđeno 150.000 kuna koje će dati Grad Petrinja.

To nije dovoljno i pozivamo ostale sponzore i sve one koji su vezani za ovo groblje jer smatram da treba imati odgovornosti, ne samo prema živim ljudima već i onima kojih nema, koji nisu ovdje“, kazao je gradonačelnik Dumbović.

Prema riječima župnika Samaržije radovi neće biti završeni do blagdana svetoga Roka ali će Sveta misa biti održana s početkom u 17.00 sati.