Dumbović: U sjećanju i u srcu su prije svega početci prije 22 godine, kada smo krenuli i kada smo rekli da želimo doći do svog grada

Obilježavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice osnutka ZNG-a Petrinja započelo je jutros u u crkvi Sv. Lovre misom za Domovinu.

Kod središnjeg gradskog parka krenuo je Mimohod pobjede, ponosa i slave prema Spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću.

I ove godine krenuo je i Mimohod iz Mošćenice, kojem se pridružio Branko Šubić, inicijator domoljubno-sportske akcije „Za branitelje od Vukovara do Petrinje u pet etapa“, koji je 01. kolovoza krenuo pješice iz Vukovara.

Sudionici Mimohoda susreli su se kod Spomenika i zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima. Cvijeće su položili i zapalili svijeće brojna izaslanstva.

U ime ministra hrvatskih branitelja položio je Nenad Križić, pomoćnik ministra, a u ime Grada Petrinje položili su Darinko Dumbović, gradonačelnik, i njegova zamjenica Viktorija Kaleb. 

O svom putu Branko Šubić otkrio je što mu je bio najveći poticaj: “Na putu me motiviralo da se ne zaboravi, pod tom gestom sam i nastupio, da se sjetimo svih koji su dali život za ovu državu te da se to nikako ne smije zaboraviti .

Uspio sam izdržati bez obzira na temperature, nije bilo lako, ali evo tu sam. Razmišljao sam o svemu i svačemu na tom svom putu, ali najveći poticaj svega mi je bio upravo ovaj dolazak ovdje. Na svakom spomeniku na mojoj ruti, zapalio sam svijeću. Ja sam presretan, ne znam što drugo reći.

“ Počast poginulim hrvatskim braniteljima odao je sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb, i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje:

„ Sa posebnim pijetetom dolazimo ovdje. Ono što je uvijek u sjećanju i u srcu su prije svega početci prije 22 godine, kada smo krenuli i kada smo jednostavno rekli da želimo doći do svog grada, gdje smo pretrpjeli ogromne gubitke.

Petrinja je u Domovinskom ratu, pogotovo u Oluji, dala veliki doprinos, najveći kroz žrtve. Države ponekad ima svuda, ali najmanje tamo gdje se najviše gradila i stvarala. Mi smo ovdje imali svoje adrese, crkve, ulice, grobove, zakopane djedove i pradjedove i naša obveza je bila da se vratimo u naš grad. Moramo dati poruku kroz jedno zajedništvo, što mogu jedino i najviše dati hrvatski branitelji jer oni imaju najsnažniji osjećaj za nepravdu.“ – istaknuo je gradonačelnik.

Obilježavanju je prisustvovao i pomoćnik ministra branitelja RH, Nenad Križić koji je ovom prilikom najavio da će sljedeće godine središnje obilježavanje dana „Oluje“ biti upravo u Petrinji, te dodao:

“ Upućujem sućut obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, žrtva je nemjerljiva. Moram priznati da sam emotivno vezan za Petrinju jer sam aktivno sudjelovao u VRO „Oluja“. Kao pomoćnik ministra sa saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Dumbovićem imamo odličnu suradnju, želimo učiniti jedan iskorak koji je zaista potreban.

Zahvaljujem se svim pripadnicima pobjedničke hrvatske vojske i policije i hrvatskom narodu, građanima Petrinje na doprinosu u Domovinskom ratu. Ovdje su brojni hrabri, obični ljudi promaknuti u legende, u junake Domovinskog rata, danas žive skromno, vratili su se u svoj grad. Ono što je trajna obveza Ministarstva hrvatskih branitelja je biti na dispoziciji i pomoći sve što je ostvarivo i realno kada su u pitanju prava hrvatskih branitelja.“