Dumbović: Svoju Domovinu Hrvati su sanjali i ovo su ostvarili kroz muku, borbu, ljude koji su svoje živote položili za Hrvatsku, kroz mnoge obitelji koje su ostale bez svojih najbližih

Dan Državnosti danas je u Petrinji tradicionalno obilježen polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na groblju Sv. Benedikta i kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima te održavanjem mise za Domovinu u crkvi Sv. Lovre.

Ovom prilikom svim žrtvama poklonila su se brojna izaslanstva Grada Petrinje, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka.

Izaslanstvo Grada Petrinje predvođeno je gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem i zamjenicom gradonačelnika Viktorijom Kaleb.

Gradonačelnik Dumbović tom prigodom kazao je: 
“Na današnji dan možemo se prisjetiti da je Hrvatski sabor prije 26 godina donio odluku da imamo Domovinu, a to je bila snažna poruka svima onima koji su sumnjali da mi to možemo ostvariti.

Mnogi su u Domovinskom ratu sumnjali u našu snagu, u naše naoružanje, ali mi smo imali volju i imali smo san.
Svoju Domovinu Hrvati su sanjali i ovo su ostvarili kroz muku, borbu, ljude koji su svoje živote položili za Hrvatsku, kroz mnoge obitelji koje su ostale bez svojih najbližih.
Kada netko ostane bez svog života stvarajući Domovinu Hrvatsku onda je to nešto posebno i upravo smo zato danas ovdje u spomen na sve hrvatske branitelje i njihove obitelji.

Danas mogu od srca čestitati Dan Državnosti naše Domovine i sa iskrenom vjerom, nadom i željom da sve one probleme, a pogotovo na ratom pogođenom području, možemo ravnomjerno rješavati.

Na našem području se stvarala Domovina i upravo zato šaljemo poruku da mi želimo samo ono što drugi već imaju jer ovdje se stvarala Republika Hrvatska”, kazao je Dumbović.