Dumbović: Sisačko moslavačka županija je grobnica nuklearnog otpada

Darinko Dumbović/Izvor: Nacionalno

Unatoč vještom skrivanju, ovih dana u javnost su počele izlaziti strašne vijesti vezane za tajno zbrinjavanje nuklearnog otpada na području Sisačko moslavačke županije.

Tu alarmantnu i zastrašujuću vijest prva je javnosti predstavila POTRAGA televizije RTL, koja je otkrila da Hrvatska gradi odlagalište za radioaktivni otpad u Sisačko moslavačkoj županiji te da su u posjedu dokumenta koji dokazuje da je, bez ikakve sumnje, realizacija tog projekta pokrenuta i odvija se daleko od očiju javnosti.

https://vijesti.rtl.hr/potraga/3348587/imamo-dokument-hrvatska-u-vojarni-cerkezovac-gradi-odlagaliste-za-radioaktivni-otpad/?fbclid=IwAR2FECg1ZrbgxMYnyv9YlCrBCZ1I_VUgfW7QUsMccoJKGND9OvbW8N-Ih20

Veo tajnosti pod kojim se odvija operacija realizacije Centra za odlaganje radioaktivnog otpada nije u skladu s Nacionalnim programom provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada koji između ostalog jamči transparentnost i rano uključivanje građana u proces donošenja odluka, kako je to zajamčeno u dokumentu.

O zakamufliranoj igri oko zbrinjavanja nuklearnog otpada odluke se donose na najvišem političkom rangu, unatoč činjenici da u sve radnje trebaju biti upoznate i lokalne sredine, no kako to već kod nas biva, u Zagrebu pod velom tajne potpisuju se i davaju zelena svjetla za radnje preko kojih prešutno, po stranačkom diktatu odobrava čelnik ili čelništvo županije Sisačko moslavačka koje se niti jednom nije javno odlučilo reći kuda ide budućnost stanovnika te županije.

Jedan od malobrojnih koji je stao u zaštitu života, zaštitu budućih pokoljenja je saborski zastupnik i gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović koji je u žestokim političkim raspravama sa saborske govornice nebrojeno puta upozoravao na stanje prilika ali i na one crne, porazne činjenice koje će se zasigurno dogoditi, ako se sadašnja politika “dušebrižništva” ne promjeni.

“Deset godina govorim o potrebi da zaštitimo Zrinsku, Hrastovičku i Trgovsku goru, cijelu Banovinu, da spriječimo devastaciju tog prostora.

Samo razvojni projekti, ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj ovdje znače život. I zato sam jutros htio čuti Vaš glas i odgovor :

DALI JE ŠUTNJA ZLATO ILI NUKLEARNI OTPAD ….ili sam ja totalna budala koja o tome preko 10 g. pričam, od Petrinjčice, Dvora do saborske govornice…ali svugdje isti odgovor: ŠUTNJA! Da li da i ja šutim i pametno pričam samo o lijepim stvarima i lijepoj budućnosti u krilu županije koja bi trebala biti “domaćin” nuklearnom otpadu????

Ili da svi zajedno pošaljemo poruku što zaista želimo za Banovinu i SMŽ, za našu djecu i unuke???” – kazao je Dumbović.