Dumbović: ” Postoje projekti i potrebe građana SMŽ koji su određeni prioritet, od kojeg ne smijemo odstupiti, što će se indirektno odnositi na podršku proračunu i Vladi”

Darinko Dumbović/Izvor: Nacionalno

Tijekom utorka klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, kojega neki nazivaju i “Bandićev klub”, u Hrvatskom saboru tražio je da se u državnom proračunu za 2019. osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi.

Iako se od dijela zastupnika spomenutog Kluba moglo čuti da su spremni glasovati i protiv proračuna ako se taj njihov zahtjev ne prihvati, predsjednik Kluba Robert Jankovics rekao je da to ipak ne bi napravili jer su svjesni da se bez glasova deset zastupnika tog kluba plus nezavisnog Željka Lackovića koji je uz njih, proračun za koji je potrebno 76 ruku ne bi mogao donijeti, a to bi onda imalo ozbiljne posljedice za stabilnost države.

Iako je tu riječ o oko 200 milijuna kuna, u klubu zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, spomenuti drže da nije u redu da djeca koja žive u bogatijim gradovima dobiju besplatne udžbenike, a ostala djeca, koja su u siromašnijim krajevima, to nemaju.

Podržavajući zahtijev o udžbenicima, zastupnik Reformista Darinko Dumbović kazao je da su besplatni udžbenici za osnovnoškolce potreba koja je u interesu cijele Hrvatske te da kao klub imaju zajednički stav da će biti protiv proračuna ako se to ne osigura.

Ono što mediji nisu odmah uočili je istup, odnosno zahtijev i traženje zastupnika Dumbovića koji je energično iznio i pojasnio što on traži, o čemu će se zasigurno sljedećih dana “lomiti politička koplja”.

Naime, on je rezolutno kao i gradonačelnik Petrinje rekao da će tražiti da se osigura novac za projektiranje brze ceste od Kupe do Une u Sisačko-moslavačkoj županiji, što će najvjerovatnije učiniti podnošenjem amandmana.

U razgovoru za Nacionalno saborskog zastupnika Dumbovića upitali smo da li je točno da traži u ovom proračunu i stavku za brzu cestu, odnosno za projektnu dokumentaciju za brzu cestu do Mošćenice.

“Točno je, tražim projektnu dokumentaciju za brzu cestu čvor “Mošćenica” što je kroz Prostorni plan Grada Petrinja predviđeno da završi s rotorom u području Mošćenice, što bi svakako bilo potrebno planirati kroz plan Hrvatskih autocesta d.o.o. Zagreb, odnosno da se izradi idejno rješenje i Studija utjecaja na okoliš kako bi se stekli uvjeti za idejni projekt i lokacijsku dozvolu čvorište Stupno – Mošćenica”, kaže Dumbović.

Objašnjava da ako se ide s idejom brze ceste treba ići s inicijativom za izmjenom Županijskog prostornog plana i Strategije prostornog razvoja RH i Programa prostornog razvoja RH kako bi kao brza cesta prešla u nadležnost Hrvatskik cesta d.o.o. Zagreb.

“Nemojte zaboraviti na moju podršku ovoj Vladi zadnje 2,5 godine i koja nije nikad bila upitna. Treba znati da nisam nikad ništa tražio za sebe već za svoj grad Petrinju i područje SMŽ za koje znamo da je zapušteno, napušteno i trajno zaostaje u razvoju.

Neke sam stvari uspio realizirati upornošću i kontaktima sa relevantnim ministarstvima i nadležnim institucijama, kao što je povratak Suda u Petrinju, no na žalost, ostalo je puno obećanja koja su i na tome ostala. Razlog tome vidim u činjenici da ta obećanja u stvari nisu kvalitetno nadzirana i praćenja kroz rad institucija i ministarstava ali i kroz niže razine.

Ne krijem određeno nezadovoljstvo, izgubio sam puno vremena i puno je toga ostalo nedorečeno a bez ikakvih rezultata.

Zato i sada poručujem predsjedniku Vlade, dajem do znanja, da postoje projekti i potrebe gradana SMŽ koji su, određeni prioritet, od kojeg ne smijemo odstupiti, što će se indirektno odnositi i na podršku proračunu i Vladi.

Očekujem podršku cijele županije i svih saborskih zastupnika iz Županije Sisačko moslavačke jer auto cesta do Siska i brza cesta do Petrinje donosi brži razvoj, kazao je saborski zastupnik Darinko Dumbović.