Dumbović: “Otvoreno se daje do znanja da mi više kao Sisačko-moslavačka županija nismo perspektivno područje”

Nakon najavljene izgradnje centra za skladištenje i obradu otpada u Novo Pračno, u Maloj vijećnici petrinjske Gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj je poručeno, ne još jednom odlagalištu otpada u našem okruženju. Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović i ovaj put jasno je iznio svoj stav.

„Kada nešto dolazi u samo tvoje krilo, kada dolazi odmah u neposrednu blizinu Petrinje, a to mislim na Pračno, mislim na Mošćenicu, koja je rubno područje i koja je zainteresirana strana kako i na koji način vidjeti što je to opasni otpad koji dolazi, neću reći sa strane, ali se sigurno postavlja pitanje koje je važno, što svi veliki, moćni, skupi, ogromni gradovi, koji imaju od čega živjeti, koji imaju svoju budućnost, žele od Sisačko-moslavačke županije definitivno napraviti jednu destinaciju otpada gdje ne biraju sredstva kako i na koji način zbrinuti, ne samo u Sisku, Novskoj, Glini ili Dvoru, ovakav otpad“, rekao je uvodno Dumbović te poručio kako se mora nešto napraviti i po tom pitanju.

Gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović

„Ono što se misli staviti u Glinu, azbest, ono što se misli staviti u Novsku, zagrebački otpad, ono što se misli raditi na kraju i u Sisku i Dvoru. Što mi to postajemo? Što to županija radi? Da li mi imamo tu strategiju i da li je u toj strategiji prihvatljivo da se samo dolazi ispod radara i daje se do znanja da mi više u budućnosti kao Sisačko-moslavačka županija nismo perspektivno područje.

Slobodno Vlada Republike Hrvatske može donijeti odluku da smo mi neperspektivno područje za razvoj zdravog života, opstanka stanovništva ovdje ako nam se želi naturiti nešto što nije prihvatljivo“, kazao je Dumbović.

Snježana Drvodelić, konzultantica Grada, istaknula je kako je proučila Studiju utjecaja i zaštite okoliša tvrtke Rijeka tank iz Rijeke koja planira graditi navedeni centar za odlaganje otpada. „Ja sam proučila Studiju, Studiju je napravila tvrtka koja je registrirana za izradu takvih studija, Eko INA, oni su se malo potrudili valjda uvjeriti javnost, valjda uvjeriti onoga koji će donositi krajnju odluku o skladištenju opasnog otpada da nema nikakvih loših utjecaja na okoliš kada se to skladište opasnog otpada napravi. Studija je uopćena, nije konkretna, takva studija se mogla napraviti i za područje Bjelovara, Pariza, Splita, Rijeke.

Nisu uopće u samoj Studiju uzeti u obzir konkretni podaci kod izrade Studija. Nije uzeto u obzir da se to središte, na kojem se misli raditi skladište opasnog otpada nalazi u sredini gusto naseljenih naselja“, rekla je Drvodelić te dodaje kako osim za ljude, postoji velika opasnost i za prirodu od ovakvog jednog centra.

„Ja sam pročitala Studiju. Studija čak spominje incidentne situacije u slučaju požara, to ne samo da bi bio problem ekološki, što se tiče ugroze vodnih područja, to bi bio izrazito veliki incident što se tiče onečišćenja zraka. Niti su u samoj Studiji predvidjeli načine kako bi se u slučaju nekih većih požara, na koji način bi se to gasilo, na koji način bi se širenje spriječilo i na koji način bi se sanirala šteta nakon što bi se dogodio incident poput požara.

Nadalje, nema konkretnih podataka o istraživanjima koja bi se poduzela isključivo na ugrozu voda. Radi se konkretno o slivu rijeke Save, tu je ušće Kupe u Savu, nedaleko je Lonjsko polje. Nema ama baš nikakvih podataka na koji način bi to utjecalo na zaštitu Lonjskog polja“, istaknula je Drvodelić te također dodaje kako u Studiji nije navedeno o kakvom se opasnom otpadu tu radi.

Miljenko Bušić, nezavisni gradski vijećnik, stavio se na raspolaganje Gradu Petrinji po pitanju izgradnje ovog centra u Novom Pračnu te je istaknuo kako će centar graditi privatna tvrtka, odnosno tvrtka Rijeka tank energija i zaštita okoliša d.o.o.

„Pa bih kratko rekao da je to trgovačko društvo iz Rijeke, čija je osnovna djelatnost pružanje usluga skupljanja, prijevoza, skladištenja te konačnog zbrinjavanja opasnog i neopasnog otpada uz zadovoljavanje svih međunarodnih standarda i pravila struke. Pa tako na njihovoj web stranici možete pročitati da svojim stalnim investiranjem u modernizaciju tehnologije i naglašavam brigom za zaposlenike, koje smatraju najvrjednijim kapitalom društva, održavaju visoku kvalitetu usluga da bi se

Osiguralo trajno zadovoljstvo kupaca. Obzirom na to navedeno, bitno je ovdje izreći da se i kod njih događaju incidenti. Tako možemo iščitati, da se protiv vlasnika tvrtke i neposrednog voditelja radova u poduzeću, trenutno obavlja istraživanje i  optužni prijedlog za izravnu smrt iz nehaja u teškoj nesreći na redu gdje su dvojica radnika smrtno stradala u ožujku 2012.godine u krugu zagrebačke tvornice Zvijezda prilikom čišćenja kanalizacije“, rekao je uvodno Bušić.

Navodi i primjere kako su se građani Rijeke, odnosno dijela Rijeke u kojem se nalazi isti ovakav centar, neprestano žalili nadležnim službama zbog neugodnih mirisa i onečišćenja zraka zbog prerade opasnog otpada s kojim ova riječka tvrtka posluje.

„Ovdje moramo još neke činjenice iznijeti, a to je da je samo Ministarstvo zaštite okoliša još 2017.godine donijelo rješenje kojim se utvrđuje da se za ovaj projekt, da ovaj projekt ne ugrožava ekološku mrežu, odnosno u tom rješenju se navodi da će se zbrinjavanje tih 35 tisuća tona otpada ukupno, sa 25 tisuća tona opasnog i 10 tisuća neopasnog, u principu povećati na 40 tisuća tona otpada ukupno, s tim da u tom zbroju 30 tisuća tona se odnosi na opasni otpad, a 10 tisuća tona na neopasni otpad. To su neke količine koje bi u perspektivi, ako se ovo dogodi, mogle završiti na toj lokaciji koja se predviđa u Novom Pračnu“, rekao je Bušić te na kraju poručuje kako je gradnja takvog centra neprihvatljiva.

Na samom kraju obratio se i Darko Lipovac, povjerenik Mjesnog odbora Mošćenica koji je istaknuo kako su za gradnju jednog ovakvog centra saznali prije desetak dana. „Što je po meni nedopustivo, da se jedan takav projekt radi u jednoj takvoj zajednici koja broji 2500 stanovnika, da mi o tome nemamo pojma, da o tome saznamo jednim oglasom na drvetu koji je okačen gdje se pozivalo na jedno informiranje o tom projektu. Kada sam otišao na taj sastanak, vidio sam da ljudi iz Pračna koji tamo žive, pojma nemaju o tome.

Niti njima nitko nije predočio što se tamo planira graditi i na što se to točno odnosi. Ono što smo vidjeli je da je to ne dobro za Rijeku, da je Rijeka tu tvrtku izbacila iz svog grada, i ne znam na koji način je to dobro ovoj županiji, ovom mjestu, našem gradu, ali i Sisku. Vidimo da postajemo jedan centar za skupljanje raznog otpada, a jedino što možemo poručiti je da im to nećemo dopustiti“, poručio je Lipovac te se na kraju zahvaljuje petrinjskom gradonačelniku i saborskom zastupniku Darinku Dumboviću na pruženoj podršci i mogućnosti da se i ova problematika digne na višu razinu, prenosi Portal 53.hr