Povezite se

Petrinja

Dumbović: “Ono što su čekali 10 a neki među njima i gotovo 20 godina, danas postaje stvarnost jer je donesen Zakon koji će im donijeti sigurnost i istinski osjećaj da je Petrinja njihov dom”

Objavljeno

-

Saborski zastupnik i gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović nakon održane saborske sjednice na kojoj je usvojen je Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima oglasio se priopćenjem koje prenosimo u cjelosti: .

“Ovaj Zakon propisuje određene novosti u stambenoj politici države prema potpomognutim područjima, a osobito se tiče naših sugrađana koji su zbog ratnih strahota morali napustiti svoje domove u Bosni i Hercegovini i ostalim prostorima te se nastaniti na području Republike Hrvatske poslije Domovinskog rata.

Ono što su čekali duže od 10 godina, a neki među njima i gotovo 20 godina, danas postaje stvarnost jer je donesen Zakon koji će im donijeti sigurnost i istinski osjećaj da je Petrinja njihov dom, ali i svako ono drugo mjesto u kojem su prisutni problemi stambenog zbrinjavanja ove skupine korisnika.

No, ova dobrodošla vijest je rezultat višegodišnjeg rada i zalaganja za jednaka prava svih naših građana, bez obzira da li se nalaze u Petrinji, Glini, Kninu ili Vukovaru. Taj rad obilježilo je niz aktivnosti, u prvom redu od strane udruga doseljenih Hrvata među kojima ističem rad petrinjske i glinske udruge, ali i ostalih sudionika gdje moramo istaknuti i Pučku pravobraniteljicu, koji su stalno ukazivali na sve prijepore i nejednakosti do kojih je dovelo zakonodavno rješenje koje smo danas napustili.

Ne zaboravljam ovdje spomenuti niti pokojnog gradonačelnika Gline Milana Bakšića s kojim sam kroz kontinuiranu suradnju uvijek nastojao poslati poruku prihvaćenosti, tolerancije i dobrodošlice svima kojima su ratna zbivanja promijenila živote na način koji je mnogima teško zamisliti.

Ovaj zakon doživljavam i kao osobnu pobjedu u borbi za pravednost i jednakopravnost naših građana doseljenih iz Bosne i Hercegovine, a što sam, kao saborski zastupnik potvrdio i kroz zakonodavnu inicijativu pokrenutu još 2016. godine.

Stoga, vjerujem da smo danas učinili jedan važan korak ka stvaranju pretpostavki za ostanak na ovim područjima na što sam vrlo ponosan.

Petrinja

Članovi HSS-a u posjeti gradonačelniku Petrinje Darinku Dumboviću

Published

on

Članovi Hrvatske seljačke stranke koje je predvodio saborski zastupnik Željko Lenart posjetili su gradonačelnika Grada Petrinje i saborskog zastupnika, Darinka Dumbovića. Sastanku su nazočili županijski vijećnik HSS-a Mijo Latin, predsjednik petrinjske gradske organizacije HSS-a dr. Miroslav Petračić, te potpredsjednica petrinjskog Gradskog vijeća Ljubica Sodić (HSS).

Razgovaralo se o ključnim temama koje su bile u saborskoj raspravi, pogotovo one koje su važne za Sisačko – moslavačku županiju i Grad Petrinju, kao i o dosadašnjoj dugogodišnjoj, ali i budućoj suradnji koalicije Rad za naš grad.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Gradonačelnik Dumbović upriličio prijem za odlikovane pripadnike ratne Policijske postaje Petrinja

Published

on

Nakon što je prošli tjedan Redom Nikole Šubića Zrinskog predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović odlikovala Policijsku postaju Petrinja, danas je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović u Maloj vijećnici Grada Petrinje zajedno sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb organizirao prijem za pripadnike ratne Policijske postaje Petrinja.

Tom prigodom gradonačelnik Dumbović kazao je: „Čestitam sve ono što ste odradili zadnjih godina, ali međutim, naš zajednički posao je bio najveći u Domovinskom ratu jer znamo da Policija, pričuvni sastav Policije je odigrao ogromnu ulogu i sve ono što je trebalo u Domovinskom ratu organizirati. To je bio temelj Domovinskog rata i na današnji dan, kada možemo reći hvala Predsjednici što je prepoznala upravo da naša Policijska postaja, svi policajci, pričuvni policajci su bili ovdje i dali jedan ogroman obol. Sigurno da se moramo sjetiti danas i onih kojih više nema, koji su iz rata izašli sakati, svi koji su ostavili i imaju u sebi traume. To su sve bile posljedice Domovinskog rata“, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović te još jednom podsjeća kako se na našim prostorima branila i stvarala domovina Hrvatska te da je ovaj prostor platio ogromnu cijenu u Domovinskom ratu.

„Ja se ovom prilikom zahvaljujem Predsjednici. Kada sam vidio da ste na Pantovčaku, onda je to ustvari bio ponos ne samo Vas, nego svih ljudi koji su prošli u Petrinji kroz Domovinski rat. Sa Policijom možemo reći, kao gradonačelnik, saborski zastupnik i hrvatski branitelji, sa svime onime što smo pokazali u Domovinskom ratu, mogu reći da pokazujemo i u miru. Tu sigurnost i garanciju imamo u kontinuitetu zadnjih 20 i više godina. To je za nas velika stvar. Vjerujem da ćemo kroz buduće generacije i kroz sve koji vide vas i nas, da ćemo im uvijek biti ona svijetla točka Domovinskog rata u kojem smo sa ponosom odradili svoj posao“, kazao je Dumbović.

Zahvalio se svima u ime cijeloga grada te je poručio kako su oni ponos Petrinje. Poželio je da i dalje budu trajna vrijednost i garancija boljeg života i bolje budućnosti Petrinje. Također je istaknuo kako je ovo priznanje vječita obveza za buduće generacije.

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje je istaknuo kako niti jedna policijska postaja u Hrvatskoj nije dobila ovakvo priznanje.

„Put od kada se krenulo razgovarati za ovo odličje, do realizacije je trajao gotovo tri godine. Tri godine osporavanja, ignoriranja, tri godine razno raznih, pa i naših ovdje iz Petrinje, koji su to pokušali osporiti. Moram se zahvaliti prije svega ministru Davoru Božinoviću. Dok taj čovjek nije došao na mjesto ministra MUP-a, stajalo je sve na nuli. Kada smo čovjeku u Vukovaru prije dvije i pol godine rekli gdje je zapelo, on nije znao da je taj postupak pokrenut. Kada smo mu objasnili o čemu se radi odmah je pozvao svog savjetnika za ratnu policiju Josipa Mihaljevića i onda je to krenulo poprilično tempom, i opet je trebalo dvije godine do realizacije“, rekao je Dumbović koji se na podršci zahvalio i petrinjskom gradonačelniku Dumboviću.

Istaknuo je kako je prilikom uručenja ovog priznanja na Pantovčaku bilo rečeno kako je kroz Policijsku postaju Petrinja prošlo 69 djelatnih policajaca i 250 pričuvnih, od čega je 14 policajaca poginulo, a 23 njih je lakše ili teže ozlijeđeno, no Dumbović dodaje kako su te brojke još veće.

„Ono što je najvažnije za napomenuti, svi vi i oni koji nisu tu, ali su naša braća po oružju policajci, su isključivo dragovoljci, nitko vas nije tjerao, nitko vas nije dovlačio, niti ste čekali da netko kaže dođi Domovina je u opasnosti. Ja sam zadovoljan i teško je opisati osjećaje kada stojiš pred Predsjednicom, držiš barjak, kolike stvari prođu kroz glavu. Sjetiš se naših koji su poginuli, koji su umrli poslije rata. To je ono zlo što nosi rat, ali ovo nas koliko nas je ostalo, možemo biti zaista ponosni na sve to“, kazao je Dumbović te na kraju dodao kako svu tu povijest Ratne policije Petrinja treba zapisati i objediniti u jednoj knjizi jer se uloga policije u Domovinskom ratu stalno ignorira.“

Gradonačelnik Darinko Dumbović je navedenu ideju o pisanju knjige podržao, te je poručio kako im Grad stoji na raspolaganju.

Ucitavanje vijesti

Petrinja

Dumbović: Prisjećajući se Vukovara, prisjećamo se i Petrinje , svih poginulih i stradalih hrvatskih branitelja, koji su branili , ali i u Oluji oslobađali Petrinju, braneći pri tom i Sisak i Zagreb.

Published

on

Ilustracija

Danas, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. prisjećamo se hrvatskog ponosa, herojskog Grada Vukovara , njegovih branitelja i civila koji su u teškom vremenu agresije na Hrvatsku stali na branik domovine, ne štedeći sebe, niti svoje živote.

I zauvijek ćemo pamtiti poruku i glas Siniše Glavaševića iz opkoljenog Vukovara.

Vukovar je bio, ali i ostaje zauvijek simbol obrane, hrabrosti, junaštva malog čovjeka protiv moćne sile koja je uništavala sve pred sobom.

Prisjećajući se Vukovara, mi Petrinjci se prisjećamo i Petrinje , svih poginulih i stradalih hrvatskih branitelja, koji su branili , ali i u Oluji oslobađali Petrinju, braneći pri tom i Sisak i Zagreb.

Uz Vukovar, Petrinja spada u one gradove koji su podnijeli veliki napor i žrtve u Domovinskom ratu. Te žrtve nas obvezuju na odgovornost i trajnu brigu za svakog branitelja, za članove obitelji poginulih , stradalih i nestalih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Ali nas obavezuju da gradimo Domovinu čije temelje su oni postavili.

Našim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata dugujemo veliku i neizmjernu zahvalnost , a njihova žrtva neka nas uvijek podjeća da imamo obavezu koju su nam ostavili , a to je čuvati i razvijati Vukovar, Petrinju, Knin , cijelu našu domovinu.

Zato ćemo se u spomen na žrtvu Vukovara palenjem lampiona podsjetiti i na žrtve Petrinje.

Ali i dati poruku da smo zahvalni za slobodu koju danas uživamo, da nećemo i ne smijemo dozvoliti da njihova žrtva padne u zaborav.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije