Povezite se

Vijesti

Dumbović: Neprihvatljivo je da odlagalište nuklearnog otpada bude na Trgovskoj gori

Objavljeno

-

Ispred Zelene kuće u Petrinji u kojoj petrinjski ekološki proizvođači izlažu i plasiraju na tržište svoje proizvode danas je održana press konferencija kojom je poslana jasna poruka nadležnima – NE želimo odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je kako je za lokalnu zajednicu neprihvatljivo da moguća lokacija odlagališta nuklearnog otpada bude na Trgovskoj gori, jer se nalazi u ekološko čistom području u slijevu rijeke Une.

 “Pitanje odlaganja nuklearnog otpada na području naše županije ponovno je aktualno. Nakon održane Sjednice Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između Hrvatske i Slovenije o uređenju odnosa o ulaganjima korištenju i razgradnji Nuklearne elektrane Krško, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je ponovio kako se u planu Vlade oko zbrinjavanja radioaktivnog otpada kao lokacija spominje Trgovska gora, odnosno Čerkezovac, na području Dvora. To za nas nije prihvatljivo”, rekao je Dumbović.

 Dodao je kako to, kao gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik, nikada neće podržati,

Protiveći se mogućnosti da lokacija odlagališta bude na Trgovskoj gori prosvjedovali su u Petrinji i “zeleni prsluci”. Dumbović je na konferenciji za novinare rekao da to odlagalište neće podržati ni Petrinjci i zato su se okupili.

 “Obukli smo zelene prsluke, a želimo da ih obuče cijela Sisačko-moslavačka županija, cijela Hrvatska, kako bismo sačuvali svoju zemlju, svoj način života”, dodao je Dumbović.

 Govoreći ispred ‘zelene kuće’ u kojoj petrinjski ekološki proizvođači prodaju svoje proizvode, rekao je kako plasman tih proizvoda uzgojenih u blizini odlagališta, više neće biti moguće plasirati na tržište.

“Kada bi se dogodilo, da naša Banovina postane nukelarno odlagalište, percepcija javnosti za cijelu županiju bila bi katastrofalna”, kazao je petrinjski gradonačelnik. Ocijenio je da plan odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori nije spojiv sa životom u tom kraju. 

 Dumbović je pozvao je sve gradove i općine Sisačko-moslavačke županije, kao i župana Žinića, da mu se pridruži u borbi protiv odlagališta na Trgovskoj gori. 

“Cilj nam mora biti da Trgovska gora, Hrastovička gora i Zrinska gora postanu regionalni park prirode”, a ne odlagalište nuklearnog otpada, zaključio je Dumbović.

Jasmina Robinić, direktorica tvrtke Poslovne zone d.o.o. naglasila je s kojim bi se sve problemima susreli ekološki proizvođači ukoliko bi se ovdje zbrinuo nuklearni otpad.

“Svi oni teže ekološkoj proizvodnji, svi oni teže dobivanju ekološkog certifikata što zapravo nije lako. Ako se s vremenom Trgovska gora proglasi spremištem radioaktivnog otpada oni će dobiti možemo reći jednu etiketu koja neće biti povoljna za njihovo buduće poslovanje. Želimo promovirati ekološki način proizvodnje, nešto zdravo iz domaćeg uzgoja, a samim time proglašenjem Trgovske gore spremištem radioaktivnog otpada, naravno da će vas to kao krajnje kupce odbaciti od kupnje takvog proizvoda i sav taj njihov rad i trud više neće imati smisao. Pitanje za svakog od nas želimo li u svojoj okolini imati spremište radioaktivnog otpada koliko god se priča da je zapravo to bezopasno da će to sve biti strogo kontrolirano, ali opet svatko za sebe može postaviti pitanje želim li ja to blizu sebe” kazala je Robinić.

Nastavi pregledavati
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politika

Šeks: Stekle su se pretpostavke za proces opoziva predsjednika Milanovića

Published

on

Danas je reagirao Vladimir Šeks (HDZ) jedan od kreatora prvog Ustava RH na Milanovićevu najavu da će bojkotirati današnji Dan državnosti koji je HDZ-ova vlada nakon 19 godina vratila na 30. svibnja izjavivši da za njega nije Dan državnosti.

Na Hrvatskom radiju rekao je kako bi trebalo pokrenuti opoziv Milanovića jer ne poštuje Ustav.

“Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava.

Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas”, rekao je Šeks.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović najavio je da će sudjelovati tek u polaganju vijenaca, a da će ostatak obilježavanja bojkotirati jer ovaj dan za njega nije Dan državnosti.

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović o Danu državnosti: “Ovo je predizborni skup”

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je izjavu novinarima nakon polaganja vijenca na zagrebačkom groblju Mirogoj.

O obilježavanju Dana državnosti kaže: “Ovo je predizborni skup. Ja ne bojkotiram. Ovo je obećanje jedne političke garniture koji oni sad ispunjavaju. Po meni je takva zakonska odluka bojkot zdravog razuma. Trebate naći nešto za početak što nikome ne smeta. Kad kažemo nikome, barem velikoj većini”.

“Ne sjećam se da su to u programu imali ni Karamarko ni Kosor. Kupio si glasove žetonima i onda radiš to jer možeš. Doći će netko drugi pa valjda neće raditi ono što smeta pola hrvatskog naroda. Gaj koji je bio Švabo je to razumio”, rekao je Milanović koji na Mirogoju nije otišao na Tuđmanov grob.

“Kod nas je jedno vrijeme vladao fetiš Izraela, od kojeg se htjelo kupiti avione, a sad se to malo zaboravilo. Tu smo, gdje smo. Imamo već svoju tradiciju. Uniforme hrvatske vojske su tradicija”, dodaje. 

Upitan o izjavi Vladimira Šeksa koji je kazao kako bi trebalo pokrenuti proces opoziva predsjednika, Milanović je rekao: “Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni, netrag ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornosti za zločine u Osijeku”. 

Osvrnuo se i na svoju izjavu o izlasku na izbore. 

“Predsjednik Republike je jedina osoba u Republici Hrvatskoj koji je stavljen u određeni rezervat. Kad je to već tako, koji je smisao da predsjednik izlazi na izbore. Ako treba, po stoti put – ljudi izađite na izbore i glasajte. Ja sam u drugačijoj poziciji. Vjerujem da sam u pravu. Nisam ja potporučnik ove nacije, ja sam izabrani demokratski predsjednik. Ako izađem, to će se ne kraju vidjeti na biračkom popisu. Ali sigurno neću sazivati novinare”, rekao je Milanović. 

Nacionalno/N1.Hina

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Dan državnosti – položeni vijenci državnog vrha

Published

on

Na Dan državnosti, koji se opet slavi 30. svibnja, državni je vrh u subotu položio vijence na Krematoriju i groblju Mirogoju.

Predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković zajedničke su vijence položili na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, te pred Središnjim križem branitelja. 

 Predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, bez predsjednika Republike Milanovića, položili su vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 Polaganjem vijenaca počelo je cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti u okviru kojega će se služiti sveta misa za Domovinu, održati „Velika smjena straže na Trgu svetog Marka“ te svečani večernji koncert ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

 Misu za Domovinu u crkvi svetog Blaža predvodit će kardinal Josip Bozanić.

 Središnja svečanost Dana državnosti započet će kratko prije podneva ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad Zagreba.

 Na Markovom trgu u podne će uslijediti svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH te prigodan glazbeni program.

 Zagrepčani će od 17 sati moći uživati i u prigodnom koncertu koji će na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, održati Jazz orkestar Hrvatske vojske.

 Umjesto 25. lipnja, Hrvatska ove godine, nakon gotovo dva desetljeća, Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja.

 Slavi ga na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

 Tim činom, započeo je i proces osamostaljenja Republike Hrvatske zbog čega se taj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije