Dumbović: Neprihvatljivo je da odlagalište nuklearnog otpada bude na Trgovskoj gori

Ispred Zelene kuće u Petrinji u kojoj petrinjski ekološki proizvođači izlažu i plasiraju na tržište svoje proizvode danas je održana press konferencija kojom je poslana jasna poruka nadležnima – NE želimo odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je kako je za lokalnu zajednicu neprihvatljivo da moguća lokacija odlagališta nuklearnog otpada bude na Trgovskoj gori, jer se nalazi u ekološko čistom području u slijevu rijeke Une.

 “Pitanje odlaganja nuklearnog otpada na području naše županije ponovno je aktualno. Nakon održane Sjednice Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između Hrvatske i Slovenije o uređenju odnosa o ulaganjima korištenju i razgradnji Nuklearne elektrane Krško, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je ponovio kako se u planu Vlade oko zbrinjavanja radioaktivnog otpada kao lokacija spominje Trgovska gora, odnosno Čerkezovac, na području Dvora. To za nas nije prihvatljivo”, rekao je Dumbović.

 Dodao je kako to, kao gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik, nikada neće podržati,

Protiveći se mogućnosti da lokacija odlagališta bude na Trgovskoj gori prosvjedovali su u Petrinji i “zeleni prsluci”. Dumbović je na konferenciji za novinare rekao da to odlagalište neće podržati ni Petrinjci i zato su se okupili.

 “Obukli smo zelene prsluke, a želimo da ih obuče cijela Sisačko-moslavačka županija, cijela Hrvatska, kako bismo sačuvali svoju zemlju, svoj način života”, dodao je Dumbović.

 Govoreći ispred ‘zelene kuće’ u kojoj petrinjski ekološki proizvođači prodaju svoje proizvode, rekao je kako plasman tih proizvoda uzgojenih u blizini odlagališta, više neće biti moguće plasirati na tržište.

“Kada bi se dogodilo, da naša Banovina postane nukelarno odlagalište, percepcija javnosti za cijelu županiju bila bi katastrofalna”, kazao je petrinjski gradonačelnik. Ocijenio je da plan odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori nije spojiv sa životom u tom kraju. 

 Dumbović je pozvao je sve gradove i općine Sisačko-moslavačke županije, kao i župana Žinića, da mu se pridruži u borbi protiv odlagališta na Trgovskoj gori. 

“Cilj nam mora biti da Trgovska gora, Hrastovička gora i Zrinska gora postanu regionalni park prirode”, a ne odlagalište nuklearnog otpada, zaključio je Dumbović.

Jasmina Robinić, direktorica tvrtke Poslovne zone d.o.o. naglasila je s kojim bi se sve problemima susreli ekološki proizvođači ukoliko bi se ovdje zbrinuo nuklearni otpad.

“Svi oni teže ekološkoj proizvodnji, svi oni teže dobivanju ekološkog certifikata što zapravo nije lako. Ako se s vremenom Trgovska gora proglasi spremištem radioaktivnog otpada oni će dobiti možemo reći jednu etiketu koja neće biti povoljna za njihovo buduće poslovanje. Želimo promovirati ekološki način proizvodnje, nešto zdravo iz domaćeg uzgoja, a samim time proglašenjem Trgovske gore spremištem radioaktivnog otpada, naravno da će vas to kao krajnje kupce odbaciti od kupnje takvog proizvoda i sav taj njihov rad i trud više neće imati smisao. Pitanje za svakog od nas želimo li u svojoj okolini imati spremište radioaktivnog otpada koliko god se priča da je zapravo to bezopasno da će to sve biti strogo kontrolirano, ali opet svatko za sebe može postaviti pitanje želim li ja to blizu sebe” kazala je Robinić.