Dumbović: “Moramo se zapitati tko danas ima Domovinu a tko je nema, nemaju ju naša djeca koja su otišla iz nje”

Na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje zapaljene su svijeće u spomen na žrtvu Vukovara, Škabrnje i Petrinje kao i svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Svijeće su zapalili predstavnici političkih stranaka, članovi braniteljskih udruga, te građani a pridružio im se i gradonačelnik Darinko Dumbović koji je tom prigodom kazao:

„Ovo su dani kada se sjećamo Vukovara. Vukovar je na neki način svjetionik svega onoga što budi sjećanja kroz 365 dana, zadnjih dvadeset sedam godina. Bilo je to vrijeme koje smo svi stvarno jako teško proživljavali. Rat je iza sebe ostavio pustoš, devastirane objekte, ali i devastirane odnose, ostavio je jako puno onoga što smo morali iznova izgraditi.

Ovo je vrijeme sjećanja u kojem odajemo poštovanje i pijetet svima onima kojih više nema, ali ovo je vrijeme i da se osvijestimo kako imamo Hrvatsku, da je trebamo čuvati i da svaki dan trebamo napraviti više za nju.

Vrijeme je to i da si postavimo pitanje tko to Hrvatsku ima, a tko nema i zašto je nema? Zašto bi Hrvatske negdje trebalo biti više? To su pitanja koja si sigurno postavljaju i mnogi hrvatski branitelji, svi oni koji su se borili za našu domovinu. To su otvorena pitanja na koja moramo zajednički dati odgovor.

Iz Domovinskog rata i svih sjećanja moramo izvući pouku, naročito na ovim područjima gdje se stvarala domovina. Ako to ne učinimo, ako ćemo samo stajati prekriženih ruku, to neće biti dobro. Moramo učiniti više.

Mi danas imamo domovinu, ali moramo se zapitati gdje je domovina za sve one ljude koji su morali otići iz nje. To je ključno pitanje za čitavu lijepu našu“ – kazao je gradonačelnk Darinko Dumbović.