Dumbović iz Sabora: „ Neće vam to proći, loše ste to zamislili, spremni smo na borbu“!!!

Dumbović: Gospodo prevarili ste se, kleknuli ste, prodali ste se, kao stranački vojnici pokušavate uništiti budućnost, ali ponavljam, neće vam to proći.  

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić u dosluhu sa svojim stranačkim kolegom Sisačko moslavačkim županom Ivom Žinićem kroji ne tako lijepu, upravo suprotno, zabrinjavajuću budućnost stanovnika Banovine. Ćorić kao i uvijek do sada, poveden političkim obvezama okrivljuje sve i drži da je njegova odluka ispravna i da na nju nitko ne može utjecati. Je li se možda u svojim odlukama prevario ???

Javnosti je Ćorić podvalio izjavu da u medijskom prostoru vlada jednostrano mišljenje i da dolazi do  kakafonije, da se previše pažnje daje mišljenjima s druge strane granice, i da, kad je riječ o budućem odlagalištu otpada na Trgovskoj gori, sve je poznato i da je riječ tek o širenju jednog bezrazložnog straha po pitanju tog procesa.

Zdušno ga je podržao stranački vojnik župan Ivo Žinić koji kaže da Banovina, pa tako i  Petrinja nije ugrožena po pitanju odlaganja nuklearnog otpada jer je 60 do 70 kilometara udaljena od Trgovske gore, dodavši kako neki žele županiju prikazati kao mjesto gdje nema života i vlada beznađe.

Nije propustio podbosti saborskog zastupnika i gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića kazavši  kako je u pitanju politikantstvo, te da neki žele ovu županiju prikazati u lošem svjetlu, s nuklearnim otpadom, gdje nema posla i života, gdje vlada beznađe.

Dumbović: „Neće vam to proći, loše ste to zamislili, spremni smo na borbu“!!!

Saborski zastupnik Darinko Dumbović danas nam je u Saboru dao intervju koji je započeo rečenicom: „Nećemo biti smetlište i ne stajemo s borbom“.

“Pratim sva zbivanja, sve izjave, kako ministra Ćorića tako i župana Ive Žinića. Malo su se gospoda požurila, neće to baš ići kako su oni zamislili „brže-bolje“, prevarili su se jako, zaboravili su da se ipak na kraju narod pita. Ne radi se to tako, mi i naša djeca, dužni smo osigurati budućnost za naraštaje koja dolaze, kvalitetan i siguran život, a ovo što se pokušava napraviti na Trgovskoj gori čini se isključivo iz političkih i materijalnih interesa i ravno je uništenju života.” 

Dumbović je rezolutno i beskompromisno, unatoč razgovorima i dogovorima ministra Ćorića u Ljubljani oko Čerkezovca po kojoj nuklearni otpad ide na Trgovsku goru poručio:

„Žao mi je što se tako važne odluke donose jednosmjerno, no kad je tako onda mogu samo poručiti ovo nije kraj ovo je tek početak borbe. To neće proći, prevarili su se jer mi i dalje svoju budućnost i strategiju razvoja baziramo na zdravom životu oslanjajući se na prirodne ljepote rijeka i šuma pitomog kestena. Svaka županije je skoro pa postala nacionalni park ili park prirode, a Sisačko-moslavačka iz dana u dan je skoro pa smetlište. Zar je to normalno, zar je normalno što župan Žinić dozvoljava i kako se ponaša? Kako bi to izgledalo da nuklearni otpad odlažete usred najvećeg dalmatinskog maslinika?”

“Ma molim vas lijepo, je li normalno da se jedan župan kao što to čini Ivo Žinić, tako ponaša, sve je jasno što radi, on u stvari svjesno radi zlo svojim građanima, kao slijepac i poslušnik stranke zagovara opravdanost i prihvatljivosti izgradnje nuklearnog odlagališta u vojarni Čerkezovac kod Dvora. Žalosno je to, jadno i sramno, pobogu dok se drugi župani bore se da u svojim županijama imaju parkove prirode, naš se zalaže da budemo odlagalište nuklearnog odlagališta i ostalog hrvatskog  smeća i još nas, zamislite,  uvjerava da to nije opasno, da nam ne može štetiti. Otkud on to zna, koje stručne podloge i analize ima?”

“Kompozicije „stranačkog dueta“ Ćorić-Žinić stanovnici Banovine ne podržavaju, koliko god oni mislili da će u svojim naumima uspjeti, ja im iz Hrvatskog Sabora, u ime naroda koji živi na tim područjima poručujem da se spreme na borbu i da ne zaborave da nas ima više nego njih, jer mi razmišljamo o budućnosti djece koja dolaze, o životu onih koji će Hrvatsku činiti ponosnom zemljom. Gospodo prevarili ste se, kleknuli ste, prodali ste se, kao stranački vojnici pokušavate uništiti budućnost, ali ponavljam, neće vam to proći.  

Vrijeme je i pravo mjesto da iz Sabora upozorim i na veliki broj klizišta, jer se na području SMŽ nalazi najveći broj odrona, prisjetimo se zadnjeg, u Hrvatskoj Kostajnici prije godinu dana, kad su kuće praktički nestajale u sekundama…, dakle, radi se o nestabilnom tlu za kojeg ni danas ne znamo kako će se ponašati u budućnosti”, kaže Dumbović.

“Kao saborski zastupnik u više navrata govorio sam o ovoj problematici za saborskom govornicom, a kroz saborsku raspravu o izmjenama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti sam upozoravao javnost na otvorena pitanja oko odlagališta radioaktivnog  otpada na Trgovskoj gori.

Gradonačelnik sam grada Petrinje i ovu problematiku sam otvorio i na Gradskom vijeću koje je donijelo odluku o Trgovskoj gori kao potpuno neprihvatljivoj lokaciji za odlaganje bilo koje vrste otpada, a posebno RAO i nuklearnog. Gospodo, poručujem vam da se dobro zamislite što i kako radite”, kazao je saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Nacionalno/D.Prša