Dukat je najveći donator hrane u Hrvatskoj

Dukatu je drugu godinu za redom dodijeljeno priznanje “Najdonator” kao najvećem pojedinačnom donatoru hrane u 2018. godini u Hrvatskoj, u kojoj je donirao četvrtinu sveukupno donirane hrane, priopćili su u srijedu iz te tvrtke.

Prošle godine Dukat je donirao 192 tone mliječnih proizvoda vrijednosti 2,5 milijuna kuna, čime je osigurao milijun mliječnih obroka za 40.000 socijalno ugroženih građana i djece širom Hrvatske.

Najviše donacija bilo je u Zagrebu, Osječko-baranjskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najčešći primatelji humanitarne udruge, pučke kuhinje i socijane samoposluge. Od 2015. godine, Dukat je donirao 900 tona svojih proizvoda, ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna.

Priznanje “Najdonator” Dukatu je uručeno u Europskom parlamentu na inicijativu eurozastupnice Biljane Borzan i platforme Mreža hrane.

“Bacanje hrane apsurd je suvremenog društva. Poražavajući je podatak o tonama hrane koja se godišnje baci u Hrvatskoj, dok istovremeno na rubu siromaštva živi 28 posto naših građana, a njihov udio iz godine u godinu raste. Nastavljamo s doniranjem hrane, no problem siromaštva u zemlji neće riješiti donacijske aktivnosti fizičkih i pravnih osoba”, rekla je direktorica korporativnih komunikacija Elena Wolsperger Dolezil. 

Istaknula je predanost kompanije društveno odgovornom poslovanju, istaknuvši da je lani Dukat otvorio dva nova diskontna dućana u Zagrebu i Slavonskom Brodu, kako bi svoje proizvode učinio dostupnijima građanima slabijeg financijskog statusa.