Povezite se

Gospodarstvo

Dubrovnik: UNESCO-ova konferencija “Sinergija materijalne i nematerijalne baštine“

Objavljeno

-

Konferencija „Sinergija materijalne i nematerijalne baštine“, povodom dvije za Dubrovnik važne UNESCO-ove obljetnice – 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na Popis svjetske baštine i 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, održava se ovog petka na dubrovačkom sveučilištu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodu konferencije istaknuo je da Hrvatska, kao Mediteranska i srednjoeuropska država, posjeduje brojna i raznovrsna kulturna i prirodna dobra, a golema kulturna i  umjetnička tradicija svojim razmjerima i značenjem ima dimenzije nacionalne povijesti koja se može mjeriti i s mnogo većim zemljama nego što je Hrvatska.

“Dubrovnik u našoj povijesti ima svoje posebno mjesto i njegovi velikani. Grad je sa svojom političkom i kulturnom poviješću zauzeo privilegirano, gotovo mitsko mjesto, u hrvatskoj nacionalnoj tradiciji, a zlatnim je slovima upisan i na  kulturnoj karti svijeta”, naglasio je.

Podsjetivši da je Dubrovnik 1979. godine došao na Popis svjetske baštine te je prije deset godina Festa svetoga Vlaha upisana na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, Plenković je rekao kako to govori o univerzalnim i međunarodnim dimenzijama Dubrovnika. Istaknuo je i da se taj grad kroz svoju bogatu i raznoliku baštinu, kroz tisućljetno trajanje i povijesne mijene, uspješno očuvao do današnjih dana i postao vjerni svjedok minulih vremena. 

Plenković je naglasio i važnost Feste svetoga Vlaha koja kontinuirano traje od kraja 10. stoljeća i koja je zadržala svoje tradicionalne i prepoznatljive odlike i vrsnoću izričaja. “Tako je čvrsto oblikovala lokalni i nacionalni kulturni pejzaž svestranim pojavnostima, povezujući materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu prožimljujućom kršćanskom i duhovnom dimenzijom”, kazao je.

Istaknuo je kako je našoj zemlji bila posebna čast da smo od 2013. do 2017. godine bili članicom prestižnog Odbora za svjetsku baštinu rekavši da je to bila potvrda naše izvrsnosti na području zaštite prirodne i kulturne baštine te je svjedočila i o visokom ugledu koji uživamo u UNESCO-vim stručnim tijelima na području međunarodne kulturne suradnje.

Navevši kako je Hrvatska prva dala financijsku potporu Fondu za obnovu uništene baštine Malija najavio je i hrvatsku potporu UNESCO-vim naporima u obnovi Mosula u Iraku.

Plenković je rekao i da, u okviru Europske godine kulturne baštine, hrvatsko Povjerenstvo za UNESCO zajedno s UNESCO-m i EU priprema  europski forum mladih o baštini kojem je glavni cilj obrazovanje o svjetskoj baštini i umrežavanje za bolju zajedničku budućnost.

Osim premijera Plenkovića, uvodne govore održali su i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, direktor za kulturu i urgentna stanja UNESCO-a Lazare Eloundou, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Konferencija, koja se održava u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske  i Grada Dubrovnika te suorganizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Sveučilišta u Dubrovniku, ugostila je brojne UNESCO-ove strane i domaće stručnjake koji su govorili o temama kulturne baštine u opasnosti i poslijeratne obnove, održivog upravljanja i povijesne jezgre Dubrovnika – 40 godina poslije te o Festi svetoga Vlaha i provedbi Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Sudjelovali su govornici iz sjedišta UNESCO-a u Parizu, iz Poljske, Kolumbije, Jamajke i Hrvatske.

Gosti iz UNESCO-ove središnjice i povjerenstava iz više zemalja sudjelovat će u petak navečer na posebnom svečanom koncertu, kao i na Festi svetog Vlaha u Gradu, a obići će i stonske zidine te Konavle.  

Gospodarstvo

Butković: Uskoro ugovor o rekonstrukciji pruge Križevci-Koprivnica-mađarska granica ‘težak’ 3 milijarde kuna

Published

on

Ministar prometa Oleg Butković u subotu je, gostujući u Dnevniku Nove TV, najavio kako se uskoro potpisuje ugovor s turskim izvođačem o rekonstrukciji željezničke pruge Križevci-Koprivnica-mađarska granica, vrijedan 3 milijarde kuna.

”Po vrijednosti je to ugovor koji će biti veći nego što je vrijednost Pelješkog mosta. Radi se o pruzi na mediteranskom koridoru, izgradnja kolosijeka i rekonstrukcija postojećeg, oko 43 kilometra nove pruge”, pojasnio je Butković.

Ugovor o gradnji, kazao je, potpisuje se uskoro s turskom tvrtkom Cengiz. “Očekujemo da će, kao i u drugim velikim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj i puno naših tvrtki biti uključeno”, napomenuo je resorni ministar.

Butković je najavio i kako se sljedećeg tjedna potpisuje ugovor za obnovu pruge Savski Marof-Zagreb ‘težak’ 350 milijuna kuna, a poručio je i kako zbog koronavirusa nije ugrožena izgradnja Pelješkog mosta.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Butković: Koronavirus zasad nije usporio gradnju Pelješkog mosta

Published

on

Kineski partner na izgradnji Pelješkog mosta nije zatražio produljenje roka za izvođenje radova zbog eventualnih poteškoća uzrokovanih koronavirusom, rekao je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na novinarsko pitanje o eventualnim problemima zbog koronavirusa, odnosno kineskim radnicima na Pelješkom mostu, kazao je da trenutno nema nikakvog zahtjeva kineskog izvođača za produljenjem roka.

“Međutim, postoji informacija da tvornica u kojoj se proizvode čelične konstrukcije trenutno ne radi zbog koronavirusa, ali Hrvatske ceste prate situaciju. Vidjet ćemo, ako dođe do bilo kakvog prolongiranja roka na Pelješkom mostu, izvijestit ćemo javnost. U ovom trenutku nemamo nikakav zahtjev za produljenje roka,” rekao je Butković, koji je nazočio potpisivanju ugovora za izvođenje radova u okviru projekta “Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – Terminal za rasute terete Bakar”.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je u travnju prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Predviđeni rok za izvođenje radova na sve četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, dok je referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova 31. siječnja 2022. godine.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Pevec promijenio ime u Pevex

Published

on

Trgovački lanac Pevec promijenio je ime u Pevex, objavio je u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik Uprave toga trgovačkog lanca Jurica Lovrinčević.

Za promjenu imena, kako je rekao, Uprava se odlučila još prije dvije godine, radi odmaka od obiteljskog prezimena bivših vlasnika.

“Htjeli smo se odmaknuti od prošlosti, baviti se svojim poslom i budućnošću”, rekao je.

Dodao je i kako je u zadnje četiri godine napravljena velika poslovna transformacija – sa 1.100 djelatnika došli su na 2.000, kupljeno je više od deset centara, prihodi su porasli sa 1,1 milijardu kuna na 2,1 milijardu.

Što se tiče rebrandinga, rekao je kako su vizualni atributi ostali isti – zelena i bijela boja. Mijenja se samo slovo C koje je postalo X, a taj model je odabran kako bi se bolje obratilo novim, mladim potrošačima, rekao je Lovrinčević.

Radi o laganom redizajnu, nismo željeli nikakve dramatične promjene, kazao je Lovrinčević napominjući kako je novo ime brenda novi početak.

U planu je da se do kraja 2020. godine promjene glavna obilježja na centrima.

Na novinarsko pitanje koliko je sve to koštalo, kazao je kako za sada nije tako puno, ali će koštati u sljedećoj godini. “Sav taj rebrending, sve unutarnje i vanjske promjene koštat će, vjerujem, preko desetak milijuna kuna”, rekao je.

Najavio je i kako planiraju otvaranje Pevex trgovina manjih formata, gdje su ciljane destinacije manji gradovi s 10.000 stanovnika naviše.

Za sada, kako je rekao, nemaju u planu širenje van granica Hrvatske.

Do kraja ove godine očekuje se i otvaranje novog centra u Puli u kojeg je uloženo 30 milijuna kuna te otvorenje novog centra u Vinkovcima.

Prodajni centar Vinkovci, čije se otvorenje planira početkom rujna, biti će prvi izgrađeni centar s potpuno novim vizualnim identitetom.

Lovrinčević je rekao i kako tvrtka nema problema s nedostatkom radne snage, jer je podigla prosječna neto primanja 38 posto u zadnje tri godine.

“Prosječna plaća u Pevexu danas je 6.800 kuna, a minimalna 5.000 kuna neto mjesečno i mislim da je to razlog zašto od nas ljudi ne odlaze”, kazao je te dodao kako nemamo fluktuaciju tako veliku kao ostali, koji će morati razmisliti možda o tome da dignu plaće kao jedan od način za rješenje tog problema.

Iz tvrtke su podsjetili da su u odnosu na 2015., zaključnu godinu poslovanja prethodnog vodstva tvrtke, ukupni prihodi Peveca porasli su za čak 65 posto, dok je neto dobit porasla za gotovo 480 posto.

Uz to, tvrtka je u protekle četiri godine u vlasništvo preuzela devet postojećih prodajnih centara, otvorila sedam novih prodajnih centara te zaposlila gotovo 900 novih djelatnika. Ukupni prihodi tvrtke porasli su na 1,95 milijardi kuna dok je neto dobit porasla na 139,6 milijuna kuna u 2018. godini.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije