Dubrovnik se pridružio kampanji “Želiš li se mijenjati za mjesto?”

Grad Dubrovnik i tvrtka Sanitat uključili su se u kampanju “Želiš li se mijenjati za mjesto?”, koja je lani pokrenuta u Splitu kako bi se vozači upozorili da ne parkiraju na mjestima za osobe s invaliditetom, pa je na dubrovačkim parkirnim mjestima postavljeno 40-ak prometnih znakova s fotografijama osoba s invaliditetom koje pitaju sugrađane žele li se mijenjati za mjesto.

Direktor gradske tvrtke “Sanitat” Tomislav Tabak istaknuo je kako se kampanjom osobama s invaliditetom želi omogućiti lakši pristup njima namijenjenim parkirnim mjestima.

“Želimo utjecati i osvijestiti sugrađane koji zlorabe ta mjesta, na koja nezakonito parkiraju. Kampanja je specifična jer su na prometnim znakovima fotografije naših sugrađana. Imali smo problem dok smo ih nagovorili da sudjeluju. Ipak je ovo za njihovu dobrobit“, objasnio je Tabak.

Dodao je kako je u Dubrovniku trenutačno 456 znakova pristupačnosti, ali nije poznato koliko je pravih jer se vrlo lako mogu umnožiti.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako većina parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom još nije u propisanim dimenzijama.

“Na tome još trebamo raditi, kao i povećati broj mjesta, a ovo je prvi korak k podizanju svijesti. Naši bi sugrađani trebali shvatiti da nije dobro parkirati na mjestima koja im ne pripadaju. Želimo posramiti one koji to rade”, rekao je Franković.

Proslavljeni hrvatski paraolimpijac i jedan od nositelja kampanje Dubrovčanin Mihovil Španja podijelio je dubrovačke vozače u tri kategorije.

“Prvi su oni kojima ne pada na pamet parkirati na mjesta za osobe s invaliditetom. Drugi su oni koji još nisu dovoljno osviješteni pa upravo na njih ide ova kampanja. Njima želimo reći da jednako krše naša prava ako parkiraju na dvije minute ili dva sata ako im to mjesto ne pripada. Treća skupina su oni koji, bez obzira na kampanje ili tople riječi, krše tuđa osnovna prava. Takvim prometnim ‘divljacima’ dolazi u obzir samo rigorozna kazna“, rekao je Španja i poručio da se napredak društva temelji na razini zaštite manjina.

Grad Dubrovnik ima oko tri tisuće parkirnih mjesta, a s njih dvije tisuće upravlja gradska tvrtka “Sanitat”. Na parkiralištima kojima ona upravlja za osobe sa invaliditetom osigurana su 52 parkirna mjesta, a još toliko su osigurale razne ustanove i institucije.