Dubrovnik – potvrđena još dva slučaja ospica, dvije osobe pod sumnjom na zarazu

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je u petak popodne kako je potvrđena sumnja na ospice kod dvije osobe koje su u četvrtak hospitalizirane u dubrovačkoj Općoj bolnici, a još se kod dvije osobe se sumnja na zarazu tim virusom.

Ukupan broj oboljelih tako je narastao na šest.

Bekić je istaknuo kako bolnica bilježi dva slučaja sumnje na ospice dnevno. „Ni dva pacijenta kojima su ospice potvrđene ni dva pacijenta pod sumnjom nisu djelatnici bolnice, ali su bili u bolnici“, objasnio je Bekić. Napomenuo je kako je troje prvih pacijenata pušteno kući, a u subotu će biti pušten i četvrti.

Ravnatelj Bekić je potvrdio kako su posjeti bolničkim odjelima ograničeni, a liječnici koji nisu sigurno za svoj cjepni status nose zaštitnu masku.

„Djelatnici Hitnog prijema su svi provjereni i oni rade bez zaštitnih maski“, rekao je Bekić.

Muškarac iz Stona zaražen ospicama hospitaliziran je 25. svibnja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je prošlog tjedna kako su djelatnici tog zavoda izašli na teren i obradili sve osobe za koje su doznali da su bile u kontaktu sa zaraženima. Pozvao je obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome i nastave pojačano cijepiti.

U ponedjeljak, 4. lipnja potvrđen je drugi slučaj zaraze ospicama kod zaposlenika dubrovačke Opće bolnice, a treći kod jedne djelatnice bolnice u utorak, 5. lipnja. U srijedu, 6. lipnja, je potvrđen i četvrti slučaj, i to kod trećeg zaposlenika bolnice, mladog liječnika P. M. koji se zarazio ospicama na dežurstvu, premda je bio cijepljen. Peti i šesti slučaj potvrđeni su u petak 8. lipnja. (H)