Dubrovnik: Otkrivena spomen ploča u sjećanje na medicinske sestre i tehničare iz Domovinskog rata

U sjećanje i zahvalu medicinskim sestrama i tehničarima sudionicima Domovinskog rata grada Dubrovnika Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pri Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara (HUMS) otkrilo je u petak navečer u Općoj bolnici Dubrovnik spomen ploču.

Predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Ljerka Pavković tom prilikom je istaknula kako je Dubrovnik iznimno značajan grad za ratne medicinske sestre.
„U Domovinskom ratu smo imale jako veliku ulogu. Zbrinuli smo sve potrebite u tim teškim trenucima. Bio je to jedinstven rat, rekla je i  istaknula kako se “mora zaustaviti odlazak zdravstvenih djelatnika iz naše lijepe domovine“.
Predsjednica HUMS-a pri Općoj bolnici Dubrovnik Perica Klokoč izjavila je kako je njoj jedna rečenica najznačajnija: Ne ponovilo se nikad.
„Mi ćemo ovog vikenda održati simpozij gdje ćemo se prisjetiti tih dana i nadam se da će što više mladih sestara čuti kako nam je bilo raditi u ratnim uvjetima, ostaviti obitelji i pod granatama dolaziti u bolnicu na svoj posao“, rekla je Klokoč.
Ratni medicinski tehničar u dubrovačkoj bolnici Mirsad Džanović rekao je kako i danas ne može vjerovati što se sve dogodilo tijekom rata.
„Od 1. listopada do 10. studenog 1991., kad sam ranjen, kroz moju ambulantu je prošlo 25 poginulih i više od 50 ranjenih. Lijepo je da smo se okupili i sjetili se tih dana te svih djelatnika, od kojih neki više nisu među nama. Ne smijemo sve to zaboraviti, a nove generacije moraju znati što se tada dogodilo“, smatra Džanović.
Liječnik ratne dubrovačke bolnice Marko Margaritoni istaknuo je kako su ratne medicinske sestre bile nemjerljiva potpora liječnicima te su obavile kolosalan posao, čemu svjedoče i brojne izjave ranjenika.
„Ne smije se zanemariti da su dobar dio njih bile majke i supruge, opterećene svojim brigama, a sve su davale na svom radnom mjestu. Sve je funkcioniralo sjajno u nemogućim uvjetima, što je jako teško zamisliti danas. Držao nas je danas nepojmljiv entuzijazam“, izjavio je Margaritoni.
Brigadni general Kornelije Brkić naglasio je hrabrost Dubrovčana u Domovinskom ratu.
„Uvijek treba razmišljati kako zlo jednom mora proći, a mlade generacije moraju znati što se ovdje događalo u Domovinskom ratu“, istaknuo je Brkić.
Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je dubrovačka bolnica hrabrim ljudima odala počast još 2016. godine, podizanjem spomenika ispred bolnice.
„Medicinske su sestre i danas i tada bili oslonac i stup zdravstvenog sustava države. Danas rade savjesno, baš kao i u ratu, i možemo biti ponosni na njih“, istaknuo je Bekić.
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je Dubrovnik mjesecima bio opkoljen i kako je medicinsko osoblje odradilo značajan dio u obrani grada, ponajviše svojim ostankom i radom.
„Bili ste spremni žrtvovati svoj život. Znali ste da ćete svojim ostankom doprinijeti da branitelji još hrabrije brane naš grad“, zaključio je Franković.
Spomen ploču otkrili su ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić i predsjednica HUMS-a pri Općoj bolnici Dubrovnik Perica Klokoč. (H)