Dubrovnik: Obilježena 150. obljetnica hrvatskog domobranstva

Povodom 150. obljetnice domobranstva u Hrvatskoj, udruga Hrvatski domobran Dubrovnik održala je u srijedu u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića svečanu akademiju, a predsjednik udruge Željko Kulišić istaknuo je kako je trnovita, ali slavna povijest domobranstva jedinstven primjer nacionalnog ponosa i slave, ali i tuge i progona, patnje i pogibije.

Kulišić je naglasio kako je domobran, iako je djelovao u tri države, uvijek štitio i branio svoj dom te stajao na braniku domovine, a nikad nije borbeno djelovao izvan granica svoje države.

“Domobrani su bili dvaput zabranjivani, od 1918. do 1945. pa od 1945. do 1990. godine, a u dva razdoblja, od 1941. do 1945. te od 1991. do 1995. godine, bili su dio regularne hrvatske vojske. Zadaća je udruge uvijek tražiti lokacije gdje su kosti domoljuba razbacane i dostojno im odati počast. Dosad smo ekshumirali i dostojno pokopali njih 273”, rekao je.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako su svi dubrovački i hrvatski branitelji 6. prosinca 1991. godine bili hrvatski domobrani.

“Nije uvijek bilo lako biti Hrvat i domobran, proganjan jer voliš svoju domovinu. To vrijeme je iza nas, ali ga nikad ne smijemo zaboraviti. Sjećamo se svih domoljuba koji su dali svoje živote, kao dubrovački gradonačelnik Niko Koprivica, koji je na otoku Daksa smaknut bez suda”, izjavio je Franković.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević istaknula je značaj velike obljetnice 150 godina ljubavi prema domovini.

“Upravo zbog toga ovakve, obljetnice su sve važnije, jer bez ispravno zapisane prošlosti nemamo svoj identitet i vrijednosti”, rekla je Marević.

Dana 5. prosinca 1868. godine Hrvatsko domobranstvo utemeljeno je kao zasebna vojska unutar Kraljevine Ugarske, s hrvatskim časnicima, hrvatskim jezikom kao zapovjednim te s hrvatskim vojničkim nazivljem. Obnovljeno je 1941. godine, kada postaje regularna vojska tadašnje NDH, a još jednom obnovljeno je 1991. godine.

Svečana akademija održana je u sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca.