Dubrovnik obilježava Dan branitelja i obljetnicu obrane grada u Domovinskom ratu

U sklopu trodnevnog programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 29. obljetnica uspješne obrane grada u Domovinskom ratu 6. prosinca 1991., u subotu su na spomen obilježjima diljem Dubrovnika položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje i civile.

Program obilježavanja, kojim se odaje počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika, većinom se provodi u online obliku zbog epidemioloških mjera, a započeo je još u petak 4. prosinca satom povijesti u dubrovačkim školama na temu dubrovačkih branitelja i Domovinskog rata. Nastavit će se u subotu popodne virtualnom utrkom „Stazom deva“ Triatlon kluba Dubrovnik te Križnim putem na brdo Srđ.

Sam Dan dubrovačkih branitelja, 6. prosinca, započet će odavanjem počasti poginulim braniteljima kod Spomen križa na dubrovačkom groblju Boninovo, ispred zgrade MUP-a te na Srđu, kao i na Liechtensteinovom putu, u spomen na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a. U moru ispred stare gradske luke Dubrovčani će odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru.

Potom će na tvrđavi Imperijal na Srđu biti virtualno predstavljena idejna muzeološka koncepcija stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik s prijedlogom namjene prostora tvrđave.

U popodnevnim satima za stradale branitelje dubrovačkog naselja Sustjepan održat će se sveta misa zadušnica u mjesnoj crkvi sv. Nikole, a navečer će u dubrovačkoj katedrali biti održana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, uz prijenos na Youtube kanalu Dubrovačke biskupije. Dubrovački simfonijski orkestar svoj će tradicionalni koncert povodom blagdana sv. Nikole i Dana dubrovačkih branitelja također održati online.

U jednom danu izgubljeno 19 života

Na ‘crni petak dubrovački’, 6. prosinca 1991. godine u ranim jutarnjim satima srpsko-crnogorska vojska pokrenula je sveopći napad na Dubrovnik. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperial u jednom je trenutku zatražila od branitelja iz grada da se vatra otvori baš po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske. Bio je to učinkovit odgovor jer je agresor uz velike gubitke uskoro bio prisiljen povući se.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.