Dubrovnik: Još dvije osobe sa sumnjom na ospice

U Dubrovniku su zabilježena dva nova slučaja sumnje na zarazu virusom ospica, a neslužbeno se doznaje kako je riječ o muškarcu i ženi s područja Dubrovnika, oboje djelatnici dubrovačke Opće bolnice, koji su u dobrom su zdravstvenom stanju.

Muškarac je sa sumnjom na ospice u dubrovačkoj Općoj bolnici hospitaliziran u ponedjeljak ujutro, a navodno je riječ o djelatniku bolnice koji nije bio u krugu osoba koje su prije desetak dana bile u kontaktu s oboljelim 34-godišnjakom iz Stona.

U slučaju žene postoji sumnja na zarazu, ali je vrlo dvojbena jer nije iskazana klinička slika virusa. Ona nije hospitalizirana, već se liječi kod kuće.

U oba se slučaja čeka službena potvrda je li zaista riječ o zarazi ospica. Za djelatnicu bolnice to bi se trebalo znati u utorak, a za djelatnika u srijedu.

Muškarac iz Stona zaražen ospicama je 25. svibnja hospitaliziran u dubrovačkoj Općoj bolnici, u dobrom je stanju i trebao bi biti pušten na kućnu njegu. No, ne može se isključiti mogućnost da je nekoga zarazio i da se bolest neće dalje širiti.

Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je prošloga tjedna kako su djelatnici Zavoda izašli na teren i obradili sve osobe za koje su uspjeli doznati da su bile u kontaktu sa zaraženim.

Naveo je i da je muškarac u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali se ne može sa sigurnošću znati je li koga zarazio dok se kretao u okolini. Pozvao je obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome, ali i da nastave pojačano cijepiti. (Hina)