Dubrovački gradonačelnik i biskup osudili fotografiranje nagog modela u crkvi sv. Ignacija

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i biskup Mate Uzinić oštro su u srijedu osudili fotografiranje nagog modela u crkvi sv. Ignacija, ocjenjujući taj čin neprimjerenim, a iz Dubrovačke su biskupije izvijestili kako su protiv počinitelja podnijeli prekršajnu prijavu.

Naime, Akademija za film i televiziju iz Berlina prošlih je nekoliko dana u Dubrovniku snimala dokumentarni film “The Colour Nude” u kojem se pojavljuje i dubrovački fotograf Stijepo Brbora koji fotografira nagi model na nekoliko mjesta u gradu, među ostalim i u crkvi sv. Ignacija, atriju palače Sponze te na gradskim zidinama.

Gradonačelnik Franković istaknuo je u priopćenju kako, poštujući umjetničke slobode i slobodu izražavanja, drži neprihvatljivim da se u pojedinim slučajevima one pokušavaju materijalizirati vrijeđanjem drugog i drugačijeg.

“Kada je u pitanju filmska/TV produkcija i proizvodnja srodnih sadržaja, nepostojanje gradskih odluka koje će jasno definirati način korištenja javnih površina i gradskih prostora odavno smo prepoznali kao problem. Zbog toga smo pristupili izradi akta kojim ćemo postaviti jasna pravila ponašanja osiguravajući dignitet grada kao mjesta iznimne povijesne baštine, grada slobode i međusobnog uvažavanja“, ističe Franković i dodaje kako je gradska uprava, radi uvođenja jasnih pravila ponašanja i sprječavanja neželjenih situacija, pri kraju s izradom prijedloga pravilnika o snimanju na javnim površinama i prostorima kojima gospodari Grad Dubrovnik.

Također ističe kako je taj slučaj pokazao da Dubrovačka biskupija treba razmotriti uvođenje prihvatljivog oblika nadzora i zaštite vlastitih prostora.

Dubrovački biskup Mate Uzinić na svojem je Facebook profilu iskazao nezadovoljstvo spornim činom te je najavio medijske i pravne reakcije.
“Duboko me ražalostilo to što je zbog vlastite promocije zloupotrijebljena otvorenost dubrovačkih crkava za snimanje neprimjerenih fotografija pod krinkom umjetnosti, na što ćemo morati medijski i pravno reagirati. Biskup na Facebooku, među ostalim, poručuje: “Oče, oprosti im, ne znaju što čine!’”

Iz Dubrovačke biskupije poručili su kako su protiv počinitelja podnijeli prekršajnu prijavu, a tražit će zabranu objave spornih fotografija iz dubrovačkih crkava. Osim toga, od medija traže da ih uklone i ne objavljuju. Kako se slične stvari ne bi ponovile, biskup Uzinić odlučio je da se ubuduće nijedna crkva u Dubrovačkoj biskupiji ne smije držati otvorena bez nadzora.  Bogoslužje u crkvi sv. Ignacija zbog tog čina, prema kanonskom pravu, neće biti dopušteno do četvrtka, 8. ožujka u 17 sati, kad će se održati euharistijsko  klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a zatim sveta misa i blagoslov crkve. (Hina)