Dubravka Šuica će primati plaću od 110.000 kuna mjesečno

Dubravka Šuica/FB

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica službena jekandidatkinja za povjerenicu Europske komisije te je već obavila i razgovor s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, prenosi Dnevnik.hr.

Još uvijek se ne zna koji će resor Šuica dobiti, razgovori sa šeficom Komisije o tome su počeli. Ono što se zna da sve članice lobiraju da dobiju one važnije gospodarske, financijske, energetske te će biti zanimljivo kako će u cijeloj toj priči proći Hrvatska.

Šezdesetdvogodišnja Dubrovkinja političku karijeru započela je u rodnom gradu. Kao profesorica engleskog i njemačkog jezika radila je u obrazovnim ustanovama. Godine 2001. postaje gradonačelnica Dubrovnika i na toj je dužnosti provela sljedećih osam godina, odnosno dva mandata. Krajem 2017. godine izjavila je kako joj je najdraže bilo voditi grad. “To je bila izvršna funkcija i bilo je najteže, ali najdraže”, kazala je tada.

Politički put nastavlja nekoliko godina poslije u Europskom parlamentu, u tri je navrata osvojila mjesto zastupnice. Članica je niza odbora. “Zaista je to jedan vrlo heterogen posao, nema radnog vremena”, izjavila je prošle godine.

Nakon izbora ove godine postala je i potpredsjednica kluba zastupnika Europskih pučana, HDZ-ove europske političke grupacije. A sada bi trebala doći na mjesto povjerenice Europske komisije.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova za Šuicu ima samo riječi hvale. “Ima najveće iskustvo, ima upravo taj legitimitet, tri puta je birana, osoba s takvim iskustvom, s takvim životopisom i briljatnom karijerom ima podršku”, kazao je ministar. Sa stranačkim liderima uvijek je bila u dobrim odnosima.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić smatra da je Šuica dobar kandidat. Sljedećih pet godina šefica će joj biti nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s kojom je već razgovarala.

Šuica će kao članica njezine vlade, odnosno kao europska povjerenica na godinu zarađivati više od milijun i 300 tisuća kuna neto, odnosno više od 110 tisuća kuna na mjesec, piše Dnevnik.hr.