Dubravka Šuica bit će predložena za novu povjerenicu u Europskoj komisiji?

Dubravka Šuica/FB

Dubravku Šuicu, HDZ-ovu europarlamentarku, Vlada će na sjednici u četvrtak najvjerojatnije predložiti za europsku povjerenicu, a u petak bi se zbog toga trebala održati i sjednica saborskog Odbora za europske poslove, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Iako iz Vlade još ne potvrđuju da će predložiti Šuicu, izvori iz HDZ-a tvrde da je to sada gotovo sigurno. Sjednica Vlade, prva nakon godišnjih odmora, održat će se u četvrtak u 9.30 sati, dan ranije u Banskim dvorima bit će održan i uži kabinet Vlade a u petak bi trebala biti i sjednica Odbora za europske poslove.

Nova predsjednica Europske komisije, Njemica Ursula von der Leyen, čiji mandat počinje 1. studenoga, od država članica traži da imena kandidata pošalju do 26. kolovoza kako bi mogla na vrijeme kompletirati svoj tim. U Zagrebu su uvjereni da ovaj put Hrvatska ima odličnu šansu dobiti dobar resor u Europskoj komisiji zbog veza koje premijer Andrej Plenković ima u Europskoj pučkoj stranci i bliskosti s novom šeficom “europske vlade”, piše dnevnik.

Šuica ima dobre šanse postati nova hrvatska povjerenica jer su mnoge države, iako su dobile naputak da pošalju jedno muško i jedno žensko ime, poslale samo ime muškog kandidata. I to bi se Hrvatskoj moglo honorirati kod podjele resora. Nekoliko je pak resora koji se smatraju dobrima, od pitanja gospodarstva, financija, proračuna, poljoprivrede, ali i politike regionalnog razvoja za koji je Hrvatska izrazito zainteresirana

Ako bi Šuica dosta na kraju bila izabrana za europsku povjerenicu, HDZ-u bi se oslobodilo jedno mjesto u Europskom parlamentu na koje bi kao zamjena došla bivša glasnogovornica Vlade i saborska zastupnica Sunčana Glavak, kojoj je nedostajalo 7000 glasova da uđe u europski parlament, piše Jutarnji list u ponedjeljak.