Državno natjecanje u oranju 2018. u Osijeku

16. Državno natjecanje u oranju i 5. Državno natjecanje u oranju konjskim zapregama oržati će se 24. i 25. kolovoza u sklopu sajma Farm show na površinama Čepinskog aerodroma u Osijeku. Potvrđeno je to na 1. sjednici Organizacijskog odbora koju je vodio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Sjednici nazočio i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

“Ministarstvo poljoprivrede daje potporu natjecanju orača i okupljanju OPG-ova kroz ovu priredbu, koja ujedno znači usvajanje novih znanja i vještina te ima pozitivan učinak na prinose poljoprivrednih kultura i uspješno poslovanje OPG-a” kazao je u izjavi za Nacionalno.hr državni tajnik Majdak.

Domaćin ovog natjecanja je Osječko-baranjska županija, a suorganizatori su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača, Hrvatska poljoprivredno šumarska savjetodavna služba, Udruga orača Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Župan Ivan Anušić iskazao je zadovoljstvo što se ovo natjecanje, nakon 2006. godine ponovo održava u njihovoj županiji, te dao prijedlog da se svakih 5 godina državno natjecanje ponovo vraća i održava u Osijeku u sklopu priredbe Farm show. Očekuje se u dva dana natjecanja oko 10 tisuća posjetitelja na najvećoj ruralnoj manifestaciji u RH, a pobjednici s državnog natjecanja predstavnici na 66. Svjetskom natjecanju u oranju u SAD-u.