Državni vrh položio vijence na Mirogoju povodom proslave Oluje i Dana pobjede

U povodu obilježavanja 5. kolovoza – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” u subotu su izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade RH i Grada Zagreba položili vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj ispred Zida boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na Krematoriju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

“Danas smo članica EU, NATO-a i slobodna smo država. Bez svih ovih ljudi kojima smo se danas došli pokloniti, svega toga ne bi bilo. Na ovaj način im želimo reći jedno veliko hvala”, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je vijenac položio u ime Vlade RH.

U ime Hrvatskog sabora, vijenac je položila izaslanica predsjednika Sabora i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je vijenac položio u ime Grada Zagreba, rekao je kako se na današnji dan Hrvatska prisjeća briljantne akcije Oluje i hrvatskih branitelja predvođenih prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom koji su njegovom odlučnošću, razboritošću i mudrošću, reintegrirali Hrvatsku u njene granice.

“Oni koji su položili život na oltar domovine da su danas živi tražili bi samo više rada, ozbiljnosti, solidarnosti i socijalne pravde. I to je nama, koji smo živi i koji smo nastavili živjeti poslije te briljantne akcije, obaveza na svim razinama – od općina, gradova i županija do državne razine. Više reda rada, solidarnosti, socijalne pravde i brige za običnog čovjeka”, rekao je zagrebački gradonačelnik. (H)