Državni tajnik Tugomir Majdak načelnicima i gradonačelnicima u Sisku predstavio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Župan sisačko-moslovački Ivo Žinić danas je organizirao kolegij načelnika i gradonačelnika na temu izrade Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH.

Program je predstavio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

“Općine i gradovi Sisačko-moslavačke županije imaju priliku kroz novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu kvalitetnije nego do sada raspolagati ovim vrijednim nacionalnim resursom. Vjerujem kako će ovu mogućnost, na zadovoljstvo poljoprivrednika, posebice OPG-ova, znati iskoristiti i time stvoriti preduvjete za povećanje proizvodnje i prihoda u poljoprivredi, ali i ostanak mladih u ruralnim područjima” istaknuo je Majdak.

Na području Sisačko-moslavačke županije u u ARKOD sustav evidentirano je ukupno 69.950 ha poljoprivrednog zemljišta, a u Upisnik poljoprivrednika na današnji dan upisano 8.933 poljoprivrednika od kojih je čak 98% OPG-ova.

17 od ukupno 19 JLS-a s područja ove županije do kraja 2012. godine je izradilo Programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem čime je tada bilo obuhvaćeno ukupno 39.555 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH od ukupno evidentiranog preko 49.000 ha. Stavljeno je tada u funkciju tek 37% programima definiranog poljoprivrednog zemljišta.
Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućava gradovima i općinama s područja ove županije stavljanje u funkciju većeg obujma poljoprivrednog zemljišta putem zakupa i prodaje.