Državni tajnik Tugomir Majdak otvorio 1. Eko arenu – sajam ekoloških proizvoda u Bedekovčini

U sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina po prvi se puta održava “EKO Arena”, prodajni ekološki sajam i konferencija o ekološkoj poljoprivredi, u organizaciji Savjetodavne službe.

– Savjetodavna služba je institucija koja svakodnevno radi na terenu s poljoprivrednim proizvođačima i najbolje poznaje izazove s kojima se proizvođači susreću. Poznajemo situaciju u ekološkoj poljoprivredi, gdje imamo uzlazne trendove u povećanju površina i povećanju potražnje, prije svega uzrokovano razvojem turizma u Hrvatskoj. Ekološki proizvodi stoga dobivaju prednost i sve su traženiji. Ako uzmemo u obzir da je ovdje u Bedekovčini poljoprivredna škola, ideja “EKO Arene” bila je povezati znanje i edukaciju mladih ljudi, mladih poljoprivrednika i na neki način otvoriti diskusiju o svim izazovima i perspektivama ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Imamo 60-ak izlagača iz cijele Hrvatske, većinom iz kontinentalnog dijela, ali su tu i izlagači iz Dalmacije, s maslinovim uljem i drugim dalmatinskim proizvodima, tako da vjerujem da će svi posjetitelji naći ponešto za sebe. Izložba je danas i sutra otvorena za sve posjetitelje, koji mogu izabrati poljoprivredne proizvode za sebe, stoga pozivamo ljude da se odazovu i tijekom sutrašnjeg dana. Poslijepodne imamo zabavni program, a mogu i degustirati proizvode, kupiti ih i na taj način pomoći razvoju ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj – rekao je Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe prilikom otvorenja manifestacije, kazao je Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe.

Podršku projektu pruža i Ministarstvo poljoprivrede, a državni tajnik Tugomir Majdak je istaknuo kako se nada da će “EKO Arena” postati tradicionalni događaj u Krapinsko – zagorskoj županiji.

„Eko Arena je hvale vrijedan projekt za koji se nadamo da će biti i tradicionalan u Krapinsko – zagorskoj županiji. Čestitam Savjetodavnoj službi, Općini Bedekovčina i Srednjoj školi Bedekovčina na organizaciji ovog skupa, kako bi ekološki poljoprivredni proizvođači u Republici Hrvatskoj bili dodatno promovirani i kako bi njihovi proizvodi bili što zastupljeniji na policama hrvatskih trgovina.

Uskoro izlazi i novi zakon o poljoprivrednim zemljištima i novi zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, koji će dodatno omogućiti OPG-ovima razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede u budućoj strategiji koju priprema poseban će naglasak staviti na razvoj ekološke proizvodnje. Trenutno u Republici Hrvatskoj ekološka proizvodnja obuhvaća 6,07 posto u odnosu na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, a cilj nam je ovaj postotak povisiti u budućem razdoblju. Na razini Europske unije, postotak ekološke proizvodnje je 6,22 posto. U ovoj proizvodnji, udjelu hrvatskih ekoloških proizvoda na tržištu, kao i ovim putem sigurnijem dohotku naših OPG-a ima puno prostora u budućnosti, a resorno ministarstvo i nadležne institucije mogu omogućiti uvjete za ostvarivanje istog. – rekao je državni tajnik Tugomir Majdak koji je i otvorio sajam u Bedekovčini.