Državni tajnik Tugomir Majdak otvorio “1. Dan polja Dunav Soja u Hrvatskoj”

Na pokušalištu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku u Tenji danas se održao 1. Dan polja Dunav Soja u Hrvatskoj.

Prezentirano je ukupno 27 sorata, uglavnom domaćeg sjemena, ove vrijedne proteinske kulture i uljarice čija proizvodnja iz godine u godinu raste u našoj zemlji i trenutno je pod površinama zasijano oko 84.000 ha.

Sjemenska proizvodnja soje je povećana u odnosu na 2015. godine kada je bilo zasijano 3.800 ha te ove godine iznosi oko 5.000 ha.

Hrvatska je sa još 13 EU zemalja i 5 zemalja dunavske regije potpisnica Deklaracije o “non GMO soji” kojom se dugoročno želi osigurati održiva proizvodnja soje za stočnu ishranu i prehrambenu industriju na području Europe.

Izazov je to i za hrvatske poljoprivrednike, znanost, struku, ali i prerađivačku industriju.

Dan polja otvorio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Tom prilikom istaknuo je kako Republika Hrvatska ima značajne potencijale za proizvodnju soje, a poglavito je važan domaći sortiment soje visokih agronomskih vrijednosti koji nije genetski modificiran.

“Vrijednost nacionalnih resursa u proizvodnji soje prepoznata je u europskim okvirima što je doprinijelo uključivanju Republike Hrvatske u izgradnju europske platforme proizvodnje biljnih bjelančevina.
Hrvatska je potpisala Deklaraciju „Dunav soja“ s ciljem povećanja i unaprjeđenja proizvodnje non-GM soje u Europi, prvenstveno u području Dunavske regije, te smanjenje ovisnosti europskih proizvođača stočne hrane o uvozu.

U budućnosti, prepoznatljivost i konkurentnost domaće proizvodnje soje bit će temeljena na dodanoj vrijednosti (prvenstveno non-GM) čiji razvoj zahtijeva primjenu tehnologija proizvodnje koje doprinose očuvanju prirodnih resursa te unaprjeđenju kvalitete sirovina za proizvodnju hrane” – kazao je državni tajnik Tugomir Majdak.

Organizatori 1. Dana polja Dunav Soja su Udruženje Dunav Soja iz Austrije, Poljoprivredni fakultet i Poljoprivredni institut iz Osijeka i tvrtka Seges iz Županje.