Državni tajnik Tugomir Majdak na 1. Kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane u Opatiji

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, u ime predsjednika Vlade RH, mr.sc. Andreja Plenkovića, pozdravio je organizatore i sudionike 1. Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane koji se od 21. do 24. studenog održava u Opatiji.

Majdak je istaknuo kako su današnji izazovi u proizvodnji zdravstveno ispravne i kvalitetne hrane daleko opsežniji te su aktivnosti agronoma, liječnika, nutricionista, veterinara, farmaceuta i drugih struka daleko zahtjevnije, a kako bi u konačnici potrošači konzumirali zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu.

Jedan od važnijih ciljeva resornog ministarstva je bolji položaj proizvođača i kvalitetniji plasman poljoprivrednih proizvoda na police trgovina što će omogućiti i novi Zakon o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Ministarstvo poljoprivrede ove godine pojačalo je inspekcijski nadzor u području hrane, a ovaj trend planira povećati u 2018., u suradnji s Ministarstvom zdravstva.

Hrvatska je pri vrhu EU zemalja po registraciji proizvoda EU oznakama kvalitete, a nakon što su nedavno zaštićeni Slavonski kulin i Varaždinsko zelje do kraja ove godine broj će se povećati na ukupno 19 proizvoda jer će EU registraciju proizvoda dobiti Međimursko meso ‘z tiblice i Slavonski med, istaknuo je Majdak dodavši kako ministarstvo radi na Planu za smanjenje i sprječavanje otpada od hrane u kojem će biti sadržane sve bitne mjere i pojedine aktivnosti koje će rezultirati smanjenjem rasipanja i nastanka otpada od hrane, uključujući i banku hrane.