Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas u Posušju i Širokom Brijegu

Tijekom srijede i četvrtka, Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, boravi u Bosni i Hercegovini gdje je posjetio općinu Posušje i Grad Široki Brijeg.

Tijekom srijede posjetio je najmlađu općinu u BiH – Posušje i s načelnikom općine Posušje Brankom Bagom, predsjednikom općinskog vijeća Ivanom Lončarom i suradnicima razgovarao o potencijalima općine i gospodarskom razvoju Posušja, iseljavanju mladih, ali i o gužvama s kojima se suočavaju stanovnici općine na graničnom prijelazu Osoje – Vinjani Gornji tijekom cijeloga ljeta.

Bilo je riječi i o potrebi jačeg povezivanja s gradovima iz Republike Hrvatske, pogotovo s onima koji imaju iskustva povlačenja sredstava iz EU fondova.

Nakon sastanka, obišli su novu osnovnu školu čiju izgradnju pomaže Vlada Republike Hrvatske. Posjet Posušju završen je susretom s predstavncima Udruge posuški aktivisti u umjetnosti i kulturi PAUK koji, već petu godinu zaredom, svojim sumještanima obagaćuju kulturni život.

Kao izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske državni tajnik Zvonko Milas, nazočio svečanom otvorenju 18. Mediteran film festivala.

“Odlični filmovi, dobra atmosfera, mladi ljudi koji svojim kreativnim radom nadahnjuju – odlike su ovog, najstarijeg festivala dokumentarnog filma u BiH i šire” – kazao je Milas.

Dodao je da je tijekom posjeta Širokom Brijegu posjetio župu Kočerin koja je nadeleko poznata po svojim vrijednim župljanima ali i po tome što se na pročelju crkve svetih Petra i Pavla nalazi najviši mozaik sv. Franje na svijetu – visok je 24 m, koliko i sam zvonik.

Mozaik sv. Franje izradio je zagrebački umjetnik Ante Starčević 1980. U crkvi se nalazi i Kočerinska ploča – nadgrobni spomenik Vignja Miloševića iz 1404.godine.

“Posjetio sam i Glazbenu školu Široki Brijeg, koja uz osnovno, kao jedina takva ustanova u Zapadno hercegovačkoj županiji, mladima nudi priliku srednjoškolskog glazbenog obrazovanja i čiji učenici postižu vrhunske rezultate.

Samo prošle godine osvojili su 15 medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Čestitke ravnateljici Kolobarić, svim profesoricama i profesorima no ponajviše vrijednim učenicima”, izjavio je državni tajnik Zvonko Milas.