Povezite se

BIH

Državni tajnik Nikola Mažar na polaganju kamena temeljca nove zgrade u Općini Kiseljak

Objavljeno

-

Svečanim polaganjem kamena temeljca 29. listopada 2019. godine, započela je izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku u Bosni i Hercegovini. Svečanom programu nazočili su: državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Ivan Sabolić te predsjednik HDZ-a i HNS-a Bosne i Hercegovine, dr. Dragan Čović.


Svečano je obilježena prva faza izgradnje Doma zdravlja nakon koje će, u proljeće 2020. godine, započeti izgradnja same zgrade. Iznos cijelog projekta je oko 5 milijuna KM bez opreme a financijska konstrukcija će se raditi u fazama. Ravnatelj dr. Nino Baban zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i županijskoj Vladi te naglasio da će Kiseljačani nakon 70 godina iščekivanja dočekati novu zgradu Doma zdravlja a ista će pratiti regionalne pa i europske trendove što se tiče primarne zdravstvene zaštite.

Državni tajnik Nikola Mažar  prisjetio se otvorenja Centra za edukaciju i rehabilitaciju u Kiseljaku prošle godine, koji je Vlada Republike Hrvatske financijski također pomogla te izrazio uvjerenje da će i nova zgrada Doma zdravlja doprinijeti boljoj kvaliteti života svih građana ove Općine.
Nakon svečanog početka radova na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja Kiseljak, državni tajnici Nikola Mažar i Zvonko Milas uputili su se prema Općini Kiseljak gdje je održan redoviti godišnji sastanak s načelnicima i predsjednicima općinskih vijeća – predstavnicima Hrvata iz Županije Središnja Bosna i Zeničko-dobojske županije.

Na sastanku su sudjelovali nositelji izvršne i zakonodavne vlasti sa područja Županije Središnja Bosna, Lidija Bradara, predsjednica Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda PSBIH, predsjedatelj Sabora ŽSB, Josip Kvasina te ministar zdravstva u Vladi ŽSB, Anto Matić.
Prema riječima državnog tajnika Zvonka Milasa, prilika je ovo da načelnici odnosno predsjedatelji vijeća iznesu probleme odnosno projekte za rješenje istih koji imaju snagu otvoriti neke nove perspektive za sve koji žive na ovim prostorima, u prvom redu hrvatski narod ali i sve druge.

Državni tajnik Nikola Mažar naglasio je upravo Program pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu kroz dodjelu građevnog materijala za izgradnju i obnovu obiteljskih kuća kao doprinos poboljšanju uvjeta života. Navedeni Program je u tijeku u brojnim općinama uključujući Žepče i Kiseljak te se nastavlja novim ugovorima već slijedeći tjedan.
Veleposlanik Sabolić pozdravio je sastanak kao odličnu priliku da se, s obzirom da je dužnost tek nedavno preuzeo, dodatno upozna s određenim predstavnicima lokalne vlasti te kazao kako su im vrata Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu uvijek otvorena.

Tajnik Općine Kiseljak, Dragomir Lučić koji je i predvodio sastanak, kazao je kako ova Općina planski realizira projekte a samim time i traži financijska sredstva i podršku te je nakon prošlogodišnjeg kapitalnog projekta izgradnje Centra za edukaciju i rehabilitaciju, od Vlade Republike Hrvatske ove  godine dobila sredstva za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja.

BIH

BiH: Dodik potvrdio da u RS-u večeras uvode policijski sat

Published

on

Potpuna zabrana kretanja bit će uvedena u dijelu Bosne i Hercegovine u subotu od 20 sati, najavio je tijekom dana član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pojašnjavajući kako se ta mjera odnosi na teritorij Republike Srpske.

“Tko ne bude poštovao ovu mjeru minimalna kazna je 500 konvertibilnih maraka (dvije tisuće kuna)”, kazao je Dodik za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV) no nije precizirao koliko će dugo policijski sat biti na snazi osim da će kretanje biti zabranjeno svima od 20 sati navečer do 5 ujutro a osobama starijim od 65 godina bit će zabranjeno napuštanje domova i tijekom dana “sve dok kriza ne prođe”.

Kazao je kako je ova mjera bila nužna zbog neodgovornih pojedinaca koji su i u razdoblju preporuka za smanjenje socijalnih kontakata organizirali okupljanja pa i masovne privatne zabave.

U RS je na snazi zabrana rada svih ugostiteljskih objekata i prodavnica osim onih koje prodaju hranu te ljekarni. Zabranjeno je i svako okupljanje.

Potpuno decentralizirani unutarnji ustroj BiH i ovog je puta prouzročio da svaki entitet za sebe donosi odluke o tome koje mjere poduzeti u suočavanju s epidemijom prouzročenom koronavirusom pri čemu je jasan izostanak stvarne koordinacije.

Stožer civilne zaštite Federacije BiH ranije ovog tjedna uveo je cjelodnevnu zabranu svakog kretanja ali samo za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Provedba te mjere sada je zadaća županija odnosno njihovih policija.

Sarajevska policija najavila je kako će striktno provoditi ovu mjeru upozoravajući kako su za njeno kršenje zapriječene kazne i do 1500 KM (6000 kuna).

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH angažira vojsku za uspostavu karantene na granici

Published

on

Izvor: Ministarstvo obrane BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo je u srijedu angažiranje Oružanih snaga u prihvatu i smještaju osoba koje ulaze u tu zemlju u posebnim uvjetima karantene koja će se uvesti na granici kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.  
 

Na izvanrednoj sjednici održanoj u kasnim popodnevnim satima tročlani državni vrh BiH donio je odluku o angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kao ispomoć civilnim tijelima vlasti u prevenciji i sprječavanju širenja zaraze koronavirusom u posebnim objektima, šatorima, za smještaj osoba koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Ranije je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio donošenje odluke o angažiranju vojska koja bi po njegovu tumačenju trebala pomoći da se u osobe koje ulaze u BiH zadrže u šatorima koji će se postaviti na samim granicama.

Njima se ne bi uopće dopustilo kretanje dok tamo ne provedu 14 dana koliko je razdoblje inkubacije koronavirusa.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ovlastilo ministra obrane te zemlje da na zahtjev civilnih vlasti može angažirati i uporabiti ljude, te materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga BiH sa ciljem prevencije i sprječavanju širenja koronavirusa.

Pri tome se očekuje da vojne strukture uspostave potpunu suradnju i koordinaciju s nadležnim civilnim tijelima vlasti. Odluka o angažiranju vojske u sprječavanju zaraze koronavirusom odobrena je na rok od 30 dana.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijeri dvaju entiteta dogovorili su ranije ovoga tjedna da se na ulazu u državu provodi striktni sanitarni nadzor nad državljanima BiH koji ulaze u zemlju. Tada je najavljeno kako bi svi oni koji dolaze iz država u kojima je eskalirala epidemija koronavirusa odmah bili poslani u samoizolaciju.
U samoj zemlju u srijedu su na na snagu stupile stroge mjere koje uključuju zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, restorana, tržnih centara, te svih objekata gdje se skuplja više ljudi, kako bi se smanjila opasnost od širenja COVID-19.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH uvodi dodatne restrikcije, zatvara sve ugostiteljske objekte

Published

on

U Bosni i Hercegovini od srijede ujutro na snagu stupaju dodatne restrikcije čiji je cilj spriječiti sva masovna okupljanja ne bi li se na taj način usporilo širenje koronavirusa, odlučili su u utorak kasno navečer članovi stožera Civilne zaštite Federacije BiH.

Od srijede u 6 sati tako će biti zabranjen rad svih ugostiteljskih objekata osim restorana koji mogu dostavljati hranu a zabrana se odnosi i na sva kazališta, kina, fitness klubove i slične objekte.

“Ovo je prvi set mjera a možda ćemo ih dodatno proširiti”, izjavio je Fahrudun Solak, ravnatelj uprave Civilne zaštite.

Slične restriktivne mjere od ranije su na snazi i u Republici Srpskoj a u tom entitetu do sada je zabilježen najveći broj slučajeve zaraze koronavirusom.

Ukupni broj zaraženih u cijeloj BiH do utorka navečer bio je 27 nakon što je najnoviji slučaj potvrđen u Mostaru.

Pojedinačno je najveći broj zaraženih na širem području Banje Luke.

Vijeće ministara BiH je ranije tijekom dana proglasilo stanje nesreće u cijeloj zemlji odobrivši istodobno provedbu mjera čiji je cilj spriječiti da osobe koje dolaze iz inozemstva eventualno dalje prenose virus.

Do kraja tjedna svi oni bi umjesto da ih se kao sada šalje u samoizolaciju odmah trebali biti smješteni u karantenu u posebnim kampovima uz samu granicu.

Srbija i Crna Gora ranije ovog tjedna u potpunosti su zatvorile granicu prema BiH pa je jedini izlaz iz te zemlje sada preko Hrvatske.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je kako se granica s Hrvatskom neće zatvarati unilateralnom odlukom.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije