Povezite se

BIH

Državni tajnik Nikola Mažar na polaganju kamena temeljca nove zgrade u Općini Kiseljak

Objavljeno

-

Svečanim polaganjem kamena temeljca 29. listopada 2019. godine, započela je izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku u Bosni i Hercegovini. Svečanom programu nazočili su: državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Ivan Sabolić te predsjednik HDZ-a i HNS-a Bosne i Hercegovine, dr. Dragan Čović.


Svečano je obilježena prva faza izgradnje Doma zdravlja nakon koje će, u proljeće 2020. godine, započeti izgradnja same zgrade. Iznos cijelog projekta je oko 5 milijuna KM bez opreme a financijska konstrukcija će se raditi u fazama. Ravnatelj dr. Nino Baban zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i županijskoj Vladi te naglasio da će Kiseljačani nakon 70 godina iščekivanja dočekati novu zgradu Doma zdravlja a ista će pratiti regionalne pa i europske trendove što se tiče primarne zdravstvene zaštite.

Državni tajnik Nikola Mažar  prisjetio se otvorenja Centra za edukaciju i rehabilitaciju u Kiseljaku prošle godine, koji je Vlada Republike Hrvatske financijski također pomogla te izrazio uvjerenje da će i nova zgrada Doma zdravlja doprinijeti boljoj kvaliteti života svih građana ove Općine.
Nakon svečanog početka radova na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja Kiseljak, državni tajnici Nikola Mažar i Zvonko Milas uputili su se prema Općini Kiseljak gdje je održan redoviti godišnji sastanak s načelnicima i predsjednicima općinskih vijeća – predstavnicima Hrvata iz Županije Središnja Bosna i Zeničko-dobojske županije.

Na sastanku su sudjelovali nositelji izvršne i zakonodavne vlasti sa područja Županije Središnja Bosna, Lidija Bradara, predsjednica Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda PSBIH, predsjedatelj Sabora ŽSB, Josip Kvasina te ministar zdravstva u Vladi ŽSB, Anto Matić.
Prema riječima državnog tajnika Zvonka Milasa, prilika je ovo da načelnici odnosno predsjedatelji vijeća iznesu probleme odnosno projekte za rješenje istih koji imaju snagu otvoriti neke nove perspektive za sve koji žive na ovim prostorima, u prvom redu hrvatski narod ali i sve druge.

Državni tajnik Nikola Mažar naglasio je upravo Program pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu kroz dodjelu građevnog materijala za izgradnju i obnovu obiteljskih kuća kao doprinos poboljšanju uvjeta života. Navedeni Program je u tijeku u brojnim općinama uključujući Žepče i Kiseljak te se nastavlja novim ugovorima već slijedeći tjedan.
Veleposlanik Sabolić pozdravio je sastanak kao odličnu priliku da se, s obzirom da je dužnost tek nedavno preuzeo, dodatno upozna s određenim predstavnicima lokalne vlasti te kazao kako su im vrata Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu uvijek otvorena.

Tajnik Općine Kiseljak, Dragomir Lučić koji je i predvodio sastanak, kazao je kako ova Općina planski realizira projekte a samim time i traži financijska sredstva i podršku te je nakon prošlogodišnjeg kapitalnog projekta izgradnje Centra za edukaciju i rehabilitaciju, od Vlade Republike Hrvatske ove  godine dobila sredstva za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja.

BIH

Kupovao birače za 400 kuna, s 318 glasova ušao u parlament

Published

on

Zastupnik u Domu naroda parlamenta Federacije BiH Edim Fejzić, koji se izjašnjava kao Hrvat, došao je do dobro plaćenog mjesta podmićujući potencijalne birače u Goraždu iz kojega potječe, objavio je u ponedjeljak bosanskohercegovački portal Žurnal.

Na kratkoj amaterskoj video snimci jedne takve trgovine, načinjene mobitelom, koju je ponudio portal, Fejzić tijekom razgovora s muškarcem čije je lice prikriveno daje 100 konvertibilnih maraka (400 kuna) za obećanje da će na izborima u listopadu 2018. za njega glasati šest osoba.

“Ima amidža (stric), ima amidžična (strina), punac, punica…”, nabraja neidentificirani muškarac Fejziću osobe čije mu glasove nudi, a on mu za uzvrat daje novčanicu od 100 KM te nudi svoj promidžbeni izborni materijal kako se kupljeni birači ne bi zbunili.

Fejzić se na općim izborima natjecao za zastupnika u skupštini malene Bosansko-podrinjske županije predvodeći neovisnu “Goraždansku listu”.

Mandat je i dobio osvojivši 318 glasova, a kako se uoči izbora odlučio na izbornim listama izjasniti kao Hrvat, dobio je i mjesto jedinog zastupnika iz te županije u klubu Hrvata Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Prema popisu iz 2013. u cijeloj županiji, koja je tada imala nešto više od 22 tisuće stanovnika, živjele su samo 24 osobe koje su se izjašnjavale kao Hrvati.

Fejzića je zapalo da ih predstavlja temeljem matematičkih formula po kojima trenutačno funkcionira izborni sustav BiH i po kojima je predviđeno da nacionalne klubove u Domu naroda parlamenta Federacije BiH čini barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda iz svake od deset županija, bez obzira koliko u njima kojeg naroda živi.

Ta je činjenica bila povod HDZ-u BiH da zatraži izmjene izbornog zakona kako bi se osiguralo da interese konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH predstavljaju zastupnici iz onih županija u kojima pripadnici određenog naroda čine većinu.

Ustavni sud BiH je, odlučujući po prizivu Bože Ljubića na sporne odredbe Izbornog zakona, ocijenio kako je ispravno stajalište da Dom naroda nije dom federalnih jedinica, nego konstituivnih naroda pa bi sukladno tomu trebalo izmijeniti Izborni zakon kako bi se osiguralo poštivanje autentične volje biračkog tijela.

O provedbi te odluke Ustavnog suda BiH do danas nema suglasnosti između hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka, kao što nema ni dogovora o tome kako provesti brojne presude Europskog suda za ljudska prava kojima su također utvrđene diskriminatirske odredbe Izbornog zakona BiH. Najpoznatija takva presuda je u slučaju “Sejdić-Finci”, a ona je donesena prije punih deset godina.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Uhićen “automafijaš”, moguća povezanost s ubojstvom policajaca

Published

on

Dodao

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u petak su uhitili Marka Trifkovića, osobu povezanu s kriminalnim skupinama koje organizirano kradu automobile, a mediji navode kako bi njegovo privođenje moglo biti ključ rješenja slučaja ubojstva dvojica policajaca iz 2018.

Iz SIPA-e su potvrdili samo kako su na Palama kod Sarajeva uhitili muškarca osumnjičenog za više kaznenih djela za kojim se dugo tragalo a mediji su objavili kako je riječ upravo o “automafijašu” Trifkoviću. On je bio pripadnik skupine od najmanje 27 osoba protiv kojih je 2018. godine Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu tereteći ih za krađe automobila, iznude i organizirani kriminal.

Pozivajući se na svoje policijske izvore, portal “Dnevnog avaza” navodi kako se istražuje mogućnost da je Trifković umiješan u likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Njih dvojica ubijeni su u listopadu 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino polje. Oni su intervenirali kako bi pokušali spriječiti krađu automobila no pri tom ih je ubio nepoznati napadač koji je na policajce pucao iz strojnice.

Opsežna istraga koja je nakon toga provedena do sada nije dala nikakve rezultate pa je dvostruko ubojstvo i dalje nerazjašnjeno.

Trifković za sada nije osumnjičen za ubojstvo no njegovo ime navodile su druge osobe koje je policija ispitivala istražujući ubojstva.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

BIH

Podijeljeni otkazi svih preostalih 362 radnika Aluminija iz Mostara

Published

on

Uprava mostarskog Aluminija uručila je otkaze 362 radnika, zapravo svim preostalim radnicima posrnulog giganta kojemu su pregovori s izraelsko-kineskom grupacijom MT Abraham jedina nada u eventualno ponovno pokretanje proizvodnje 

Kako su za HINA-u u utorak potvrdili iz Aluminija otkazi su uručeni svim djelatnicima, ali s različitim otkaznim rokom.  Razlog tomu je da bi preostali djelatnici uspjeli završiti zaostale poslove, objašnjeno je.

Rješenja o otkazima morala su biti zaključena s krajem 2019. godine kako bi se svim djelatnicima omogućila isplata otpremnina. Nakon 31. siječnja 2020. godine nekoliko djelatnika bit će angažirano s novim ugovorima na poslovima osiguranja i održavanja visokog napona te opreme.

Uprava na odlasku je nastavila pregovore s izraelsko-kineskom grupacijom koju predvodi MT Abraham iz Tel Aviva.

Prva ponuda te grupe, koju još čine kineski partneri China Engineering Corporation i China Industrial of Engineering and Construction Co., Ltd., odbijena je jer su tražili subvencije za električnu energiju i druge pogodnosti od države.

Subvenciju je odbacila Vlada Federacije BiH kao najveći pojedinačni suvlasnik s 44 posto udjela.

Nova ponuda ove grupacije nedavno dostavljena temelji se na tome da se pogoni Aluminija unajme te omogući nastavak proizvodnje uz potporu izraelsko-kineskog kapitala.

U BiH je ova grupacija već registrirala kompaniju Aluminium Industries d.o.o. Po informacijama iz kompanije Aluminija o novoj ponudi izraelsko-kineske grupacije odlučivat će sredinom siječnja Skupština kompanije u kojoj su uz predstavnike Vlade FBiH i predstavnici malih dioničara – radnika koji imaju 44 posto, te Vlada RH s udjelom od 12 posto.

Direktor M.T. Abraham Group Isaac Mansur Tamir je u nedavnoj izjavi za medije pojasnio uvjete najma koje su dostavili iz ove grupacije.

„Ugovor o zakupu bit će u skladu sa zakonima i propisima Federacije Bosne i Hercegovine, što znači petnaestogodišnji ugovor o najmu, s mogućnošću dodatnih petnaest godina, a najviše do trideset godina“, rekao je Tamir.

Predsjednik M.T. Abraham Group Amir Gross Kabiri rekao je da bi se prvo pokrenuo pogon Ljevaonice, a postupno pokušalo pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije. 

Planiraju ponovno angažirati radnike koji su već radili u Aluminiju, objasnio je Kabiri.

Mostarski Aluminij je nakon ratnih razaranja uz potporu Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 milijuna eura.

U kompaniji ukupno je bilo zaposleno oko 900 djelatnika i bila je dugo vremena najveći izvoznik iz BiH, te najvažnija tvornica u Hercegovini. Njezinim gašenjem ugroženo je postojanje i velikog broja manjih kompanija koje su im bili partneri ili su se bavile obradom metala aluminija.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije