Državni tajnik Milas održao sastanak sa Zedom Šešelja, austalskim senatorom hrvatskog podrijetla

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas održao je danas sastanak sa australskom delegacijom koju su predvodili senator hrvatskog podrijetla g. Zed Šešelja, pomoćnik ministra za socijalne službe i multikulturalna pitanja, ujedno i prvi australski član parlamenta kojemu su oba roditelja Hrvati te australskom veleposlanicom u Republici Hrvatskoj NJ.E.Elizabeth Petrovic.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Australije, u kojoj upravo hrvatska zajednica u Australiji predstavlja ključan most. Kao prilog tome naveden je podatak da su ove godine državljani Australije ostvarili preko 180 000 noćenja u Hrvatskoj.

Osim turizma, u kojem je Hrvatska globalno afirmirana, gospodarske inicijative su prisutne i u brodogradnji. Senator Šešelja je pozdravio značajan pomak kojeg Republika Hrvatska čini prema australskim Hrvatima te je najavljenu inicijativu osnivanja udruženja australsko – hrvatskih stručnjaka ocijenio značajnim iskorakom prema mlađim generacijama.

Tema sastanka bila je i unapređenje suradnje u području očuvanja hrvatskog jezika i kulture – konkretno o načinima I okvirima suradnje za organiziranje učenja hrvatskog jezika za njegovatelje i volontere u domovima za starije i nemoćne čiji su korisnici hrvatskog podrijetla koji, u pravilu, govore isključivo hrvatskim jezikom.

Državni tajnik Milas je zahvalio senatoru Šešelji na dolasku u Hrvatsku i poticanju jačanja povezanosti Republike Hrvatske i Australije.

Senator Zed Šešelja sudjeluje na Konferenciji G.2.3. koja se danas otvara, a na kojoj će biti key – note govornik. Pokrovitelj konfeerencije je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.