Državni tajnik Majdak predstavio poljoprivrednu reformu Vlade

Sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj održana je u srijedu, 21. lipnja u prostorijama Hrvatske zajednice županija.

Voditelj Radne skupine Andrija Matić sazvao je sjednicu kako bi članovi razgovarali o nekoliko aktualnih zakonskih akata, odnosno četiri nova prijedloga zakona i po prvi puta Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Drago mi je što sam opet s vama, kao bivši član ove Radne skupine dobro znam stanje na terenu. Danas vam u ime ministra Tolušića predstavljam poljoprivrednu reformu, odnosno paket zakona koji uskoro ide u Vladu pa u Sabor na izglasavanje“, rekao je državni tajnik Tugomir Majdak.

Državni tajnik Majdak predstavio je četiri zakona koja su prošla javnu raspravu. Zakon o poljoprivrednom zemljištu najvažniji je zakon za jedinice lokalne i regionalne samouprave s obzirom na to da bi one trebale biti nositelji njegove provedbe. Jedinicama lokalne i regionalne samouprave se u nadležnost daje zakup zemljišta, ali i definiranje pomoći pri radu Povjerenstva.

Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Novi Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima definira OPG kao nositelje poljoprivrede u Hrvatskoj. Ovim zakonom OPG-ovi su izjednačeni s poljoprivrednim obrtom s jedne, a podignuti na višu razinu s druge strane. Definira se organizacijski oblik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te njihova primarna djelatnost – poljoprivreda kao i dopunske djelatnosti.

Izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ovisno o njihovoj veličini, trebala bi biti obvezni članovi, čime bi se povećala i njihova prava i donošenje odluka. Glavna zadaća HPK je zastupanje interesa svojih članova na lokalnoj, regionalnoj, državnoj i europskoj razini.

U Zakon o poljoprivredno-šumarsko savjetodavnoj službi ugrađene su odredbe sukladne postojećima u Europskoj uniji, stoga je velikim dijelom fokus na europskim projektima. Zadatak Savjetodavne službe je praćenje poljoprivredne proizvodnje s naglaskom na poljoprivredu i šumarstvu te cjelokupan ruralni razvoj.

Članovi Radne skupine dogovorili su sljedeću sjednicu na kojoj će se raspravljati o aktualnom Nacrtu prijedloga Zakona o lovstvu, Zakonu o duhanu i Zakonu o vinu.