Državni tajnik Majdak otvorio 14. Međunarodni sajam pčelarstva i 5. Izložbu vina i vinogradarske opreme u Gudovcu

U subotu je u Gudovcu kod Bjelovara počeo 14. Pčelarski sajam na kojem je svoje proizvode i opremu na oko 4.000 četvornih metara izložbenog prostora predstavilo 130 pčelara iz Hrvatske i osam iz stranih zemalja, među kojima po prvi puta iz Litve i Velike Britanije.

U ime ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića 14. Međunarodni sajam pčelarstva i 5. Izložbu vina i vinogradarske opreme je otvorio državni tajnik Tugomir Majdak.

“Meda godišnje proizvedemo 8-10 tisuća tona, kroz izvoz smo lani do kraja listopada prodali 374 tone, no uvezli smo gotovo 1300 tona, od čega čak 40 posto iz Kine. Resorno ministarstvo provodi mjere kako bi povećali proizvodnju meda i pčelarskih proizvoda, a time i izvoz te dugoročno ublažili trend uvoza meda. Kroz Nacionalni pčelarski program za razdoblje 2017.-2020. godišnje je raspoloživo 2,25 mil. EUR, a dvije mjere već su u potpunosti potrošene od strane korisnika. Nizom drugih mjera ciljamo postići veću potrošnju hrvatskog meda na našem tržištu te pojačati izvoz. Vlada RH omogućila je po prvi puta plavi dizel za pčelare, subvencionira se evidencija pčelara, a Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je pravilnik o označavanju meda kako bi potrošači dobili vjerodostojne podatke o podrijetlu meda na tržištu RH. Raduje i što su pčelari prepoznali brendiranje te su krenuli sa sustavom zaštite kroz oznake kvalitete. Slavonski med krajem siječnja prvi je od EK ishodio oznaku EU zaštite izvornosti, u postupak idu i pčelari iz Zagorja i Istre. Članice EU ukupno u proizvodnji meda imaju dostatnost od tek 60 posto, što je izazov. Pozivam pčelare na brendiranje, udruživanje, povećanje proizvodnje i kvalitetniji izlazak na globalno tržište. U izradi je i novi Zakon o vinu, uvršten je u plan zakonodavnih aktivnosti Vlade RH za ovu godinu. Cilj je osigurati vinarima lakši pristup tržištu i kroz suradnju riješiti sva danas otvorena pitanja, kao što su kontrola vina na tržištu u cjelini, decentralizacija kontrola domaćih vina prije stavljanja u promet, vinogradarske regije, otvoriti pitanje i raspraviti moguće preuređenje, financiranje promotivnih aktivnosti hrvatskih vina”, kazao je Majdak.

U sklopu Pčelarskog sajma održana je i Izložba vina i vinogradarske opreme na kojoj se predstavilo 40-ak izlagača s ponudom vinogradarske opreme te brojne vinarije iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.