Državni tajnik Majdak na 20. Jubilarnoj “ZELJARIJADI 2017.“ u Vidovcu

Dvadeseti put za redom, od 22. do 24. rujna u Vidovcu se održala nadaleko poznata  gospodarska, kulturna i zabavna manifestacija „ ZELJARIJADA 2017.“.

„Zeljarijada“ je glavna kulturna, gospodarska, zabavna i gastronomska manifestacija Općine Vidovec posvećena zelju, autohtonom proizvodu vidovečkog i varaždinskog kraja, koja se u Općini Vidovec obilježava u mjesecu rujnu od 1997. godine, a ove godine slavi svoju 20. godišnjicu postojanja.

Zbog bogatog kulturnog programa u tri dana trajanja manifestacije, općinu je posjetilo nekoliko tisuća posjetitelja iz Varaždinske županije, ali i šire.

Svojom pjesmom i tradicionalnim plesom na Međunarodnoj smotri folklora predstavili su se se kulturno umjetnička društva iz svih krajeva Republike Hrvatske, a dosad su se svojim nastupima predstavila i društva iz Slovenije , Mađarske, Italije, Makedonije i Rumunjske.

U sklopu Zeljarijade organiziran je i Sajam starih zanata koji predstavlja tradicionalne proizvode i proizvodnju kao i Gospodarski sajam , jedini takav sajam u Varaždinskoj županiji, na kojem izlagači izlažu  poljoprivredne strojeve i proizvode , a proizvodi od zelja sastavni su dio tog sajma.

U ime ministra poljoprivrede  Tomislava Tolušića nazočne je pozdravio državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je između ostalog kazao da je Varaždinsko zelje u završnoj fazi zaštite EU oznake izvornosti, a cijela je priča krenula upravo iz Vidovca.

Posjetitelji su mogli vidjeti i 1.220 metara dugačku sarmu, najdužu n svijetu, koja plijeni ne samo dužinom već i besprijekornim ukusom koja je također zaštitni znak Zeljarijade.