Državni tajnik Majdak: “Još tri godine bit će zabranjeno strancima kupovati državno zemljište u RH”

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak bio je gost HRT-ove emisije „Plodovi zemlje“ u kojoj je komentirao aktualnu situaciju sa hrvatskim poljoprivrednim zemljištem.

Kazao je kako je 431. jedinica lokalne samouprave podnijela zahtjev na suglasnost ministarstvu za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, od čega je 261 dobilo suglasnost.
Kako je 261 jedinica lokalne samouprave dobila suglasnost za raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem i ovim putem apeliramo na gradonačelnike i načelnike da što prije raspišu natječaje za zakup i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta.

Kad je riječ o Europi, te mogućem produženju moratorija, prodaje državne zemlje strancima, državni tajnik Majdak je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede pravovremeno dostavilo zahtjev za produljenjem moratorija na još 3 godine što je pristupnim ugovorom RH Europskoj uniji omogućeno, tako da se u lipnju očekuje pozitivan odgovor. To su učinile Češka, Slovačka, Estonija i Mađarska tako da možemo očekivati da će još tri godine biti zabranjeno strancima kupovati državno zemljište u RH.

Vezano za pregovore za Višegodišnji financijski okvir i omotnicu za poljoprivredu u budućem programskom razdoblju državni tajnik Tugomir Majdak je istaknuo kako je najnoviji prijedlog proračuna u veljači umanjio “gubitak” omotnice za poljoprivredu, u odnosu na 50 mil. EUR godišnje(ruralni razvoj) na oko 40 mil. EUR godišnje, dok je kod izravnih plaćanja trenutno umanjenje oko 13 mil. EUR, a inicijalno je bilo 15 mil. EUR.

Vlada RH i predsjednik Andrej Plenković zalažu se, uz kohezijski fond, i za što povoljniju omotnicu za ruralni razvoj, sukladno aktualnoj omotnici i realnim hrvatskim potrebama u sektoru poljoprivrede, kazao je Majdak.