Državna tajnica Janica Kostelić u službenom posjetu Japanu

FaH

Državna tajnica Janica Kostelić u službenom je posjetu Japanu u koji je otišla na poziv Grada Tokamachija, koji će bit domaćin Republike Hrvatske za pripreme sportaša u pojedinim sportovima, povodom održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020. godine u Tokiju.

Grad Tokamachi njeguje posebne odnose s Hrvatskom još od 2002. godine, kad je bio domaćin hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji tijekom održavanja Svjetskog prvenstva, a ovom prilikom državnoj tajnici Kostelić predstavit će sportske institucije i sportske terene te mogućnosti oko organiziranja sportskog kampa za hrvatske sportaše koji će se pripremati za OI i POI u Tokiju.

Tijekom posjeta  Kostelić će održati niz sastanaka s ciljem osnaživanja odnosa između Japana i Republike Hrvatske , a  već prvog dana se sastala s predstavnicima Japanskog nogometnog saveze  i  Japanskog olimpijskog odboru.

Na sastanku u Japanskom nogometnom savezu susrela se s glavnim tajnikom Kazumichijem Iwagamijem, a istaknuta je dosadašnja dobra suradnja s Hrvatskim nogometnim savezom te  naglašena važnost prijateljstva grada Tokamachija i Hrvatske. Na poziv japanske strane Hrvatska U-17 reprezentacija već pet godina sudjeluje na međunarodnom turniru u prefekturi Niigati te je izražena nada kako će se ovakva suradnja i dalje nastaviti i to ne samo za mlađe kategorije, nego i za A reprezentaciju. Razmijenjena su i iskustva oko organizacije nacionalnih saveza i nogometnih natjecanja, a Japan, kao svjetski prvak u nogometu za žene iz 2011. godine, posebno je istaknuo važnost  prepoznavanja i popularizacije ženskog nogometa.

Na sastanku u Japanskom olimpijskom odboru državna tajnica Kostelić susrela se s predsjednikom Tsunekazuom Takedom, te Takahirom Kitanom, predsjednikom Japanskog skijaškog saveza i Akijem Murasatom, potpredsjednikom FIS-a. Japanski olimpijski odbor izvijestio je o tijeku priprema za Olimpijske igre u Tokiju 2020, te je istaknuta dobra suradnja s Hrvatskim olimpijskim odborom s kojim je 2010. godine sklopljen Sporazum o partnerstvu. Razgovaralo se i o mogućnostima priprema hrvatskih sportaša za OI u Tokiju, posebice u disciplinama kao što su jedrenje, veslanje i slične koje zahtijevaju specifičnu prilagodbu lokalnim uvjetima, te su prepoznati različiti načini suradnje koji hrvatskim sportašima mogu omogućiti optimalne uvjete za pripremu uoči Olimpijskih igara.

Tema razgovora bile su i mogućnosti koje se sportašima nude za razvoj dual-karijere. Japanska strana predstavila je primjer projekta koji povezuje tvrtke i mlade sportaše, a koji sportašima omogućava zapošljavanje izvan sportske karijere.

Državna tajnica Kostelić u Japanu će boraviti do 8. listopada 2017. godine.