Država se časti sa 393 nova automobila, dok Ustavni sud unajmljuje pet garažnih mjesta

Državne limuzine ispred Sabora/Foto:H.J.

Tijekom iduće tri godine korisnici državnog proračuna potrošit će 117 milijuna kuna za obnovu voznog parka za potrebe vladinih dužnosnika.

Kako to predstavljaju u “Obrazloženju prijedloga financijskih planova korisnika državnog proračuna za 2019. godinu i projekciji za 2020. i 2021. godinu”, čak će sedam ministarstava, Vlada, tri agencije, četiri zavoda, Državni inspektorat, Državni ured za reviziju i Ustavni sud putem najma ili kupnjom nabaviti najmanje 393 vozila te zakupiti pet parkirnih mjesta.

Broj vozila koji će se nabaviti nije u potpunosti poznat jer pojedina ministarstva nisu još specificirala koliko će im novih automobila trebati, ali zato Agencija za pravni promet nekretninama navodi da su im auti stari pa moraju godišnje kupiti dva-tri.

Tako će jedan dio korisnika državnog proračuna u 2019. godini utrošiti 36,9 mil. kuna na nabavu novih vozila, plaćanje najma i održavanje postojećih,a u 2020. godini po sadašnjim predviđanjima institucije će utrošiti 35, 7 mil. kuna, a 2021. godine milijun manje. Sveukupni iznos u tri godine iznosit će 117 mil. kuna.

Po sadašnjim predviđanjima, od ukupnog broja vozila, 340 će se nabaviti putem trogodišnjeg najma, dok će 53 biti kupljena. Istek postojećeg najma i starost automobila su najčešći razlozi koji se navode u obrazloženjima nabave.

Ministarstvo rada nabavit će najviše službenih automobila i to 25 putem najma za što će izdvojiti 650 tisuća kuna.

Zbog starosti postojećeg voznog parka Ministarstvo prometa iduće godine kupuje 20 službenih automobila za što će izdvojiti 2,4 milijuna kuna. Za službenike Sabora i Vladine dužnosnike i službenike Vlada će putem trogodišnjeg najma pribaviti 18 automobila u koji nije uključeno održavanje automobila.

Ministarstvo gospodarstva ugovorit će najam 10 vozila kojima će zamijeniti postojeće kojima 2019. istječe najam. Ministarstvo financija za potrebe Uprave Carine nabavlja čak 35 vozila, od čega 30 službenih koja će se nabavljati putem najma, a pet službenih auta će kupiti. Naime, kao razlog za obnovu voznog parka navode starost postojećih i nove poslovne zahtjeve nastale nakon ulaska u EU.

Sljedeće godine Ustavni sud planira putem najma nabaviti pet automobila i unajmiti za njih parkirna mjesta u zagrebačkoj gradskoj garaži Tuškanac, prenosi Jutarnji list.