Povezite se

Gospodarstvo

Država ne može isplatiti poticaje, novac EU blokiran zbog sukoba interesa

Objavljeno

-

Ministarstvo gospodarstva već tri godine ne može isplatiti poticaje za sedam velikih hrvatskih kompanija, a europskih 100 milijuna eura blokirano je jer su ocjenjivači u sukobu interesa, objavio je Jutarnji list u broju od petka.

Končar, Hrvatski Telekom, Podravka, AD Plastik, HEP, Iskon i samoborski DIV samo su neka od najvećih hrvatskih poduzeća prijavljenih na natječaj Ministarstva gospodarstva za dodjelu oko 100 milijuna eura bespovratnih poticaja Europske unije za istraživanje i razvoj u pripadajućem natječaju koji je otvoren 2016.

S obzirom na važnost i veličinu natječaja koji je nazvan Podrška razvoju centara za kompetencije (CEKOM) od kojeg se očekuje osmišljavanje novih usluga i proizvoda s otvaranjem novih radnih mjesta, a gledajući i birano društvo koje pokušava doći do poticaja, u najmanju je ruku zabrinjavajuće da tri godine kasnije još nije dodijeljen nijedan euro iz natječaja, a nema ni naznaka da će biti uskoro, piše Jutarnji list.

Prema propozicijama natječaja koji vodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, prvi novac trebao je biti podijeljen u trećem tromjesječju 2018., nakon što je prvobitno bilo zacrtano da dodjela krene početkom iste godine pa su rokovi produljeni.

“Naš projekt CEKOM prošao je 1. fazu evaluacije i u postupku je donošenje konačne odluke evaluacijskog tijela, a o tome kad bi odluka trebala biti donesena i isplaćena predvidena bespovratna sredstva, nemamo informaciju”, poručili su Jutarnjem iz Centra za istraživanje materijala istarske županije METRIS, čiji je projekt na listi od 34 CEKOM-a zainteresiranih za bespovratne poticaje. Ni u riječkom projektu Smart RI, koji je za natječaj prijavio CEKOM za razvoj pametnih gradova težak 150 milijuna kuna, nemaju informacija kad bi se trebala finiširati ocjena prijavljenih projekata i početi dodjela novca, navodi dnevnik.

“Hrvatska je mala zemlja”

“Ne znamo zašto je trebalo toliko vremena da se dođe do ove faze, ne znamo kad će sredstva konačno biti dana na korištenje centrima kompentecija, a isto tako, nismo sigurni koji su formalni rokovi probijeni” rekao je Jutarnjem Davor Pasarić, direktor tvrtke Kreativni odjel iz Rijeke, jedne od 15 uključenih u projekt Smart RI. Uz spomenutu, u Smart RI-ju sudjeluju, među ostalim, HT i Ericsson Nikola Tesla.

Da odlaganje podjele bespovratnog novca za podršku CEKOM-ima ne prolazi bez štetnih posljedica, svjedoči primjer iz Kreativnog odjela koji je, čekajući odobrenje zatražene potpore, ostao bez trojice djelatnika.

“Ono što možemo potvrditi je da smo zbog sporosti cijelog procesa izgubili tri vrsna stručnjaka koji su kod nas bili zaposleni više od deset godina. Svi su vrlo brzo našli posao u inozemstvu uz uvjete kakve im mi u Hrvatskoj ne možemo ponuditi. Naravno, bit će velik izazov pronaći nove stručnjake s toliko iskustva, a spremne da ostanu u domovini”, potvrdio je za Jutarnji list Davor Pasarić.

Neslužbene informacije prikupljene među sudionicima natječaja upućuju na teškoće s pronalaskom stručnjaka koji bi ocjenjivali pristigle prijave CEKOM-a, a da nisu u sukobu interesa jer dolaze iz institucija koje su se prijavile za dodjelu novca. Hrvatska je mala zemlja i problem je u ovakvim situacijama sastaviti vijeće u kojem sjede stručnjaci neovisni od tvrtki i institucija koje ocjenjuju, a da su pritom i kompetentni.

Međutim, nismo mi jedina mala zemlja unutar EU koja ima isti problem pa su tako Slovačka i Češka ovaj tip natječaja raspisali na engleskom jeziku, a pristigle prijave ocjenjuju vijeća sastavljena iz pripadajuće europske baze stručnjaka, kaže jedan od sugovornika Jutarnjeg lista koji je ponudio neslužbeni komentar zastoja u natječaju za podrušku centrima za kompetencije. On ističe da se država u ovom slučaju našla pred dvojbom je li bolje raspisati natječaj i ponuditi bespovratni novac u sporoj i otegotnoj proceduri zbog nedostatka stručnjaka za evaluciju, ili ne pokrenuti natječaj, odnosno unaprijed odustati od svega, piše Jutarnji list.

Nastavi pregledavati
Reklame

Gospodarstvo

Butković: Uskoro ugovor o rekonstrukciji pruge Križevci-Koprivnica-mađarska granica ‘težak’ 3 milijarde kuna

Published

on

Ministar prometa Oleg Butković u subotu je, gostujući u Dnevniku Nove TV, najavio kako se uskoro potpisuje ugovor s turskim izvođačem o rekonstrukciji željezničke pruge Križevci-Koprivnica-mađarska granica, vrijedan 3 milijarde kuna.

”Po vrijednosti je to ugovor koji će biti veći nego što je vrijednost Pelješkog mosta. Radi se o pruzi na mediteranskom koridoru, izgradnja kolosijeka i rekonstrukcija postojećeg, oko 43 kilometra nove pruge”, pojasnio je Butković.

Ugovor o gradnji, kazao je, potpisuje se uskoro s turskom tvrtkom Cengiz. “Očekujemo da će, kao i u drugim velikim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj i puno naših tvrtki biti uključeno”, napomenuo je resorni ministar.

Butković je najavio i kako se sljedećeg tjedna potpisuje ugovor za obnovu pruge Savski Marof-Zagreb ‘težak’ 350 milijuna kuna, a poručio je i kako zbog koronavirusa nije ugrožena izgradnja Pelješkog mosta.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Butković: Koronavirus zasad nije usporio gradnju Pelješkog mosta

Published

on

Kineski partner na izgradnji Pelješkog mosta nije zatražio produljenje roka za izvođenje radova zbog eventualnih poteškoća uzrokovanih koronavirusom, rekao je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na novinarsko pitanje o eventualnim problemima zbog koronavirusa, odnosno kineskim radnicima na Pelješkom mostu, kazao je da trenutno nema nikakvog zahtjeva kineskog izvođača za produljenjem roka.

“Međutim, postoji informacija da tvornica u kojoj se proizvode čelične konstrukcije trenutno ne radi zbog koronavirusa, ali Hrvatske ceste prate situaciju. Vidjet ćemo, ako dođe do bilo kakvog prolongiranja roka na Pelješkom mostu, izvijestit ćemo javnost. U ovom trenutku nemamo nikakav zahtjev za produljenje roka,” rekao je Butković, koji je nazočio potpisivanju ugovora za izvođenje radova u okviru projekta “Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – Terminal za rasute terete Bakar”.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je u travnju prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Predviđeni rok za izvođenje radova na sve četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, dok je referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova 31. siječnja 2022. godine.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Pevec promijenio ime u Pevex

Published

on

Trgovački lanac Pevec promijenio je ime u Pevex, objavio je u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik Uprave toga trgovačkog lanca Jurica Lovrinčević.

Za promjenu imena, kako je rekao, Uprava se odlučila još prije dvije godine, radi odmaka od obiteljskog prezimena bivših vlasnika.

“Htjeli smo se odmaknuti od prošlosti, baviti se svojim poslom i budućnošću”, rekao je.

Dodao je i kako je u zadnje četiri godine napravljena velika poslovna transformacija – sa 1.100 djelatnika došli su na 2.000, kupljeno je više od deset centara, prihodi su porasli sa 1,1 milijardu kuna na 2,1 milijardu.

Što se tiče rebrandinga, rekao je kako su vizualni atributi ostali isti – zelena i bijela boja. Mijenja se samo slovo C koje je postalo X, a taj model je odabran kako bi se bolje obratilo novim, mladim potrošačima, rekao je Lovrinčević.

Radi o laganom redizajnu, nismo željeli nikakve dramatične promjene, kazao je Lovrinčević napominjući kako je novo ime brenda novi početak.

U planu je da se do kraja 2020. godine promjene glavna obilježja na centrima.

Na novinarsko pitanje koliko je sve to koštalo, kazao je kako za sada nije tako puno, ali će koštati u sljedećoj godini. “Sav taj rebrending, sve unutarnje i vanjske promjene koštat će, vjerujem, preko desetak milijuna kuna”, rekao je.

Najavio je i kako planiraju otvaranje Pevex trgovina manjih formata, gdje su ciljane destinacije manji gradovi s 10.000 stanovnika naviše.

Za sada, kako je rekao, nemaju u planu širenje van granica Hrvatske.

Do kraja ove godine očekuje se i otvaranje novog centra u Puli u kojeg je uloženo 30 milijuna kuna te otvorenje novog centra u Vinkovcima.

Prodajni centar Vinkovci, čije se otvorenje planira početkom rujna, biti će prvi izgrađeni centar s potpuno novim vizualnim identitetom.

Lovrinčević je rekao i kako tvrtka nema problema s nedostatkom radne snage, jer je podigla prosječna neto primanja 38 posto u zadnje tri godine.

“Prosječna plaća u Pevexu danas je 6.800 kuna, a minimalna 5.000 kuna neto mjesečno i mislim da je to razlog zašto od nas ljudi ne odlaze”, kazao je te dodao kako nemamo fluktuaciju tako veliku kao ostali, koji će morati razmisliti možda o tome da dignu plaće kao jedan od način za rješenje tog problema.

Iz tvrtke su podsjetili da su u odnosu na 2015., zaključnu godinu poslovanja prethodnog vodstva tvrtke, ukupni prihodi Peveca porasli su za čak 65 posto, dok je neto dobit porasla za gotovo 480 posto.

Uz to, tvrtka je u protekle četiri godine u vlasništvo preuzela devet postojećih prodajnih centara, otvorila sedam novih prodajnih centara te zaposlila gotovo 900 novih djelatnika. Ukupni prihodi tvrtke porasli su na 1,95 milijardi kuna dok je neto dobit porasla na 139,6 milijuna kuna u 2018. godini.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije