Društvene mreže “gore”! Podrška muškarcu koji je ubio trojicu splićana…

U krvavom pohodu splitski ubojica likvidirao je tri muškarca koji su tražili da im vrati bratove dugove. Na skoro svim portalima većina građana slavi njegov čin jer smatraju da je branio svoju obitelj i pritom ubio kriminalce odprije poznate policiji, ali ne samo i policiji nego i građanima koji su čini se upoznati s nedjelima ubijenih.

Tri osobe ubijene su jučer u 15.35 sati u samom centru Splita, u Ulici Šperun i u Radmilovićevoj ulici. Dvojica muškaraca preminuli su na mjestu napada, dok je treći nešto kasnije preminuo u KBC-u Split. Ubijeni su Marino Paić, Marin Boban i Jurica Torlak (38). Paić i Boban izgubili su život na mjestu događaja, dok je Torlak kasnije preminuo u bolnici.

Ubojica, odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci, odšetao je nakon pucnjave put Marjana, a pritom su ga mobitelom snimali prolaznici koji su svjedočili pokolju. Uskoro su centar grada preplavili policajci i krenula je potraga za ubojicom.

Imena ubijenih uskoro su bila poznata, a osobe koje su se spominjale kao ubijeni redom su povezani s narko miljeom.

Nakon višesatne potrage zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Serdarević obratio se oko 18 sati javnosti s potvrdom daje policija zbog; povezanosti s pucnjavom u Splitu, koja je rezultirala s tri smrtna slučaja, privela dvije osobe te da nad njima provode istražne radnje. Uhićenja su provedena u kafiću na Skalicama.

Prema prvim informacijama, počinitelj je F. Z. (25) iz Splita, a motiv ovog krvavog; pohoda je osveta. Mladić koji se sumnjiči da je počinio zločin, prema tim informacijama, bio je posljednjih mjeseci žrtva zlostavljanja dilera zbog navodnog duga koji je prema njima imao njegov brat. Četvrtog na popisu za likvidaciju, Jeru M., također prema neslužbenim informacijama, tražio je kod njegove kuće, ali ga nije bilo doma.

Kako se u kuloarima priča, njegova je brata trojac povezan s narkomiljeom i otprije poznat policiji, kamatario. To je otišlo toliko daleko da se odrazilo na cijelu obitelj i s obzirom da se pravosuđe nikako nije uspjelo na pravi način obračunati s usmrćenim trojcem, F.Z. odlučio je to učiniti sam.

“Je*em vam mater, sve ću vas pobiti, pi*ka vam materina”, vikao je i pucao.

Ispalio je desetak metaka i dvojica muškaraca umrla su na mjestu događaja, a treći nekoliko sati kasnije u bolnici. Nakon tog čina, F.Z. je šetao ulicama Splita s puškom u ruci, o čemu su svjedočili brojni građani. Neki su ga čak i snimali.

Ubrzo se proširila priča o tome tko je ubojica, ali i tko su ubijeni. Dakle, prema kuloarskim pričama, J.T., M.P. i M.B. ubijeni su iz osvete. Pritom su J.T. i M.P. jako dobro poznati policiji. Kao što su bili i 25-godišnjem F.Z. jer su često dolazili u njegov dom kako bi se obračunavali s njegovim bratom, odnosno, potraživali dugove, ali “podebljane” kamatama.

Također, brzo se doznalo i da je J.T. 2004. motociklom usmrtio osmogodišnju djevojčicu i završio u zatvoru, a kad je izašao, vratio se starom načinu života. Na kraju, skončao je na motociklu.

Ubojica je pak na svojem Facebook profilu, u opisu za sebe napisao “Pravednik među narodima”. 

Sudeći po komentarima na gotovo svim portalima, Filip Zavadlav je postao “narodni heroj”. Većina građana slavi njegov čin jer smatraju da je branio svoju obitelj i pritom ubio kriminalce od prije poznate policiji, ali ne samo i policiji nego i građanima koji su čini se upoznati s nedjelima ubijenih.

Nakon početnog šoka, straha i užasa, nacija slavi. Gotovo da i nema komentara koji osuđuju trostruko ubojstvo u Splitu, a i oni malobrojni koji osuđuju, tek blago apeliraju da nije u redu uzimati pravdu u svoje ruke, ali generalno se čini da većina ima razumijevanja za njegov čin. Zavadlavov facebook profil ispunjen je komentarima podrške, a neki pozivaju i na prikupljanje novca za odvjetnika. Moguće je da će se osnovati i grupa podrške. Ovaj fenomen se u hrvatskoj javnosti ne pamti.

Točnije detalje nemilog događaja pružit će policija tijekom konferencije za medije u 11 sati. Tad bi možda više detalja trebalo biti poznato javnosti…