Druga osoba u svijetu izliječena od HIV-a

Muškarac iz Londona druga je osoba u svijetu koja je izlječena od HIV-a, prenosi u utorak BBC. 

Adam Castillejo nema HIV više od dvije i pol godine od završetka antiretrovirusne terapije, rekli su liječnici.

Međutim, on nije izliječen lijekovima protiv HIV-a, već matičnim stanicama zbog karcinoma od kojeg je također bolovao, objavili su liječnici u znanstvenom časopisu Lancet HIV.

Donori tih matičnih stanica imaju neuobičajen gen koji im pruža zaštitu od HIV-a. 

Timothy Brown, poznat kao “berlinski pacijent” postao je 2011. prva osoba koja je izliječena od HIV-a, tri i pol godine nakon primanja slične terapije. 

Čini se da transplantacija matičnih stanica sprječava reprodukciju virusa u tijelu zamjenom imunoloških stanica pacijenta s donorskim stanicama koje se mogu oduprijeti zarazi HIV-om. 

Adamu Castilleju, 40-godišnjem “londonskom pacijentu” koji je pristao otkriti svoj identitet, HIV-a više nije bilo u krvi, spermi ili tkivu.

“To gotovo sigurnosno predstavlja lijek za HIV”, rekao je za BBC glavni istraživač i profesor Ravindra Kumar Gupta sa Sveučilišta Cambridge.

“Naša otkrića pokazuju da se uspjeh transplantacije matičnih stanica kao lijek protiv HIV-a, prvi put prijavljen prije devet godina kod berlinskog pacijenta, može ponoviti”, rekao je Gupta. 

No, to neće biti lijek za milijune ljudi diljem svijeta koji žive s HIV-om.

Agresivna terapija primarno se koristi za liječenje karcinoma, a ne HIV-a, no profesor Gupta kaže da slučaj pruža nadu za pronalazak lijeka u budućnosti. 

Trenutni lijekovi koji se koriste za HIV su vrlo učinkoviti i osobe s HIV-om mogu dugo i zdravo živjeti.