Dretar: Zagorju treba pružiti šansu

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar upozorio je u petak u Saboru kako nema dobre i promišljene politike za Hrvatsko zagorje, koje već desetljećima nema sustavne razvojne politike, te je najavio razvojne projekte, ističući kako tom kraju treba pružiti šansu.

Najavio je kako će ti projekti biti predstavljeni uoči lokalnih izbora jer im je, kako je rekao, “posao osmišljavati dobre i kvalitetne politike kako bi Zagorje postalo regija sretnih i zadovoljnih ljudi koji pošteno rade na svome gruntu”.

Nažalost, dodao je, kao žrtva stranačkog duopola HDZ-a i SDP-a, Zagorje već desetljećima stagnira iako bi se moglo razvijati kao regija koja ima puno termalnih izvora i toplica, a stotine obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava imaju problema s plasmanom svojih proizvoda. Zdravstveni turizam je velika prilika i potencijal za razvoj, a nemamo osmišljeni ni gastronomski turizam u kojem također leži velik potencijal, istaknuo je Dretar u Hrvatskome saboru.

Zauzeo se i za promjenu zakonodavstva koje bi omogućilo privlačenje čiste industrije u Zagorje kako bi ono ostalo ekološki očuvano.

Zagorje, kao i drugi pogranični hrvatski krajevi, ima problem iseljavanja mlađega radno aktivnog stanovništva u susjednu Sloveniju, Austriju i druge zemlje, rekao je Dretar i pritom upozorio na problem staračkih kućanstava te slabu opremljenost lokalnih domova zdravlja i nedostatak stručne radne snage.

Iako je Zagorje poznato po brojnim povijesnim osobama, kuća vođe ilirskog pokreta Ljudevita Gaja u Krapini u iznimno je lošem stanju, neiskorišten je turistički potencijal Kumrovca i rodne kuće prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, rekao je Dretar.

Božo Petrov (Most) ocijenio je u vezi s najavljenim donošenjem novog zakona o referendumima i referendumskim inicijativama kako je to iznimno važno jer uređuje neposredno odlučivanje građana o bitnim pitanjima za Republiku Hrvatsku. Nažalost, dosadašnja iskustva s referendumima i referendumskim inicijativama nisu bila dobra, upozorio je Petrov i dodao kako je potrebno da “više ne bude vrludanja”.

Najavio da će u javnoj raspravi predložiti da nova zakonska pravila da budu moderna i u skladu s vremenom u kojem živimo – u digitalnom dobu.

Zato će predložiti da građani za referendum mogu prikupljati potpise elektroničkim putem. “To će smanjiti troškove referendumskih inicijativa, neće biti potrebno imati tisuće štandova za prikupljanje potpisa”, rekao je Petrov i dodao da je elektroničko prikupljanje potpisa jamac njihove sigurnosti jer “preko sustava e-građanin nema potpisa mrtvih osoba i dvostrukih potpisa”.

Zna se točno kad je i tko dao potpis, istaknuo je Petrov i dodao kako cilj zakona treba biti olakšati, a ne otežati raspisivanje referenduma. Najavio je da će se Most za to zauzimati.