Dresden proglasio “nacističko izvanredno stanje”

epaselect epa04984308 Counter-demonstrators protesting a Pegida demo carry a sign with a crossed-out swastika in the old town in Dresden, Germany, 19 October 2015. One year ago, Pegida (Patriotic Europeans against the Islamification of the West), demonstrated on the streets for the first time. EPA/JAN WOITAS

Grad Dredsen na istoku Njemačke donio je rezoluciju kojom je proglasio “nacističko izvanredno stanje”.

U dokumentu izglasanom u srijedu vijećnici su upozorili da su “antidemokratska, antipluralistička, mizantropska i desničarska ekstremistčla stajališta dosegnula vrhunac i da je sve učestalije nasilje”.

“Grad ima problem s nacistima”, rekao je Max Aschenbach, vijećnih satiričke stranke Die Partei u govoru kojim je zatražio proglašenje izvanredng stanja.

Referirao se na protuislamski i ksenofobni pokret Pegidu koji je nastao u Dresdenu 2014.

Donošenje rezolucije znači da će grad osnažiti svakodnevnu demokratsku kulturu i pružiti bolju zaštitu manjinama i žrtvama nasilja.

Pegida, koja na njemačkom znači Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada, nedavno je u tom gradu proslavila petu godišnjicu.

Ponedjeljkom u noćnim satima pokret organizira redovite marševe gradom kojima pronosi poruke protiv stranaca i useljavanja.